Vše, co musí podnikatel vědět o daních

18.03.2010 | , Finance.cz
DANĚ


I podnikatelům, kteří nepodávají přiznání k dani z příjmů prostřednictvím daňového poradce, se blíží termín pro podání přiznání. Co vše potřebujete vědět?

Téma: Daň z příjmů 2010


Pokud podnikáte a nechcete utrácet za daňového poradce, nevyhnete se vyplňování několika formulářů. Určitě to bude přiznání k dani z příjmů fyzických osob, příloha č. 1 a přehledy o příjmech a výdajích pro důchodové a zdravotní pojištění. Pro drobné živnostníky je připravena kalkulačka v našem Daňovém speciálu 2010, která vám sdělí, jestli máte nebo nemáte povinnost podat přiznání. V daňovém speciálu se také krok po kroku dozvíte se všemi náležitostmi podání přiznání k dani z příjmů.


Chci zjistit, jestli mám povinnost podat přiznání k dani z příjmů


Jak vyplnit přehledy o příjmech a výdajích

Podnikatelé mohou podávat přehledy o příjmech a výdajích do konce dubna, pokud podávají zároveň přiznání k dani z příjmů, jinak do 8. dubna. To znamená, že už teď může být nejvyšší čas začít vyplňovat přehledy o příjmech a výdajích. Pokud se chcete seznámit s tím, jak vyplnit uvedené přehledy řádek po řádku, přečtěte si články Podnikatelé – nezapomeňte na Přehled pro zdravotní pojišťovnu! a Jak vyplnit přehled o příjmech a výdajích OSVČ.


Chci se seznámit s přehledy o příjmech a výdajích


Jak vyplnit přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Rovněž podnikatelé se musejí zabývat přiznáním k dani z příjmů fyzických osob a mohou uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Přečtěte si článek Kdy lze uplatnit daňové zvýhodnění na děti? Zákon o daních z příjmů umožňuje podnikatelům další možnosti, jak optimalizovat daňovou povinnost, více v abecedě Daň z příjmu.


Jak vyplnit přiznání k dani z příjmů


Výdaje OSVČ

Osoba samostatně výdělečně činná má dvě možnosti – uplatnit výdaje ve skutečné výši nebo použít paušální výdaje. Pro daňovou uznatelnost výdajů existuje několik pravidel, přičemž zůstávají oblasti, kde dva finanční úřady mohou mít odlišný názor. Pokud chcete předejít problémům s prokazováním výdajů, přečtěte si, o co vše si může podnikatel ponížit svoje příjmy.


Jaké výdaje si může uplatnit OSVČ


Daň z příjmů a podniky

Právnické osoby musí podávat vlastní formulář přiznání k dani z příjmů a mají také možnost uplatňovat položky odečitatelné od základu daně a slevy na dani, tedy daňově optimalizovat.


Chci získat informace o podání přiznání pro podniky


Výpočet daní s Finance.cz

Formuláře v Excelu

Pokud si chcete zjednodušit práci s vyplněním formuláře, máte dvě možnosti. Můžete si stáhnout formuláře v Excelu. Tyto formuláře mají přednastavené funkce, ovládací prvky (roletky, zaškrtávací okna) a komentáře a díky nim je jejich vyplnění o poznání snazší.


Chci si stáhnout daňové formuláře v Excelu


Opožděné podání

I podnikatelé musí počítat s tím, že opožděné podání přiznání k dani z příjmů může mít za následek zvýšení daňové povinnosti a povinnost uhradit úrok z prodlení.


Chci zjistit, jaké jsou sankce za opožděné podání


Kde podat přiznání k dani z příjmů a přehledy a zaplatit daň a pojistné

Místní příslušnost a způsob placení daně se dozvíte v Daňovém speciálu 2010. Způsob placení pojistného se dozvíte v abecedách Sociální pojištění OSVČ a Zdravotní pojištění OSVČ.


Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ