Bylo by české ekonomice nyní lépe s eurem?

26.03.2010 | , Finance.cz
EU


Plovoucí měnový kurz vytváří pro českou ekonomiku určitý „polštář“ pro tlumení vnějších šoků. Pokud však dochází k jeho prudkému posilování či oslabování, výkyvy smažou výhody, které nám nyní plovoucí měnový kurz přináší.

Téma týdne: Bylo by nám nyní lépe s eurem?

Tím jaký by mělo euro v současnosti potenciální vliv na české domácnosti a firmy jsme se zabývali v minulých článcích. Pokud by však nyní byla tato měna naším platidlem namísto koruny, mělo by to i nezanedbatelný účinek na makroekonomickou situaci 

Výměna národní měny má vždy dvojí dopad na danou zemi a její obyvatelstvo - přímý a nepřímý. Pod přímými dopady si můžeme představit například nutnost zvyknout si na novou měnu či odstranění kurzového rizika. Nepřímé dopady se projevují obvykle v delším časovém horizontu a převážně, ale nikoliv výhradně na úrovni celé ekonomiky. Zde můžeme například uvést tlak na efektivnější chování podniků či růst důvěryhodnosti v Českou republiku.

A jaké jsou důsledky přímých dopadů na makroekonomické úrovni? Zjednodušeně můžeme říci, že hlavním nákladem výměny koruny za euro by byla ztráta autonomie v oblasti monetární politiky. Z toho plyne, že to co by nyní ovlivnilo naši makroekonomickou situaci nejvíce by byla nemožnost používat vlastní monetární politiku k ovlivnění makroekonomických podmínek v ČR.


Byla by lepší jednotná monetární politika ECB?


Vzhledem k ekonomické propojenosti naší ekonomiky s řadou zemí eurozóny je monetární politika v Česku zčásti již nyní ovlivňována vývojem v eurozóně a tudíž politikou Evropské centrální banky. Je důležité si uvědomit, že autonomní monetární politika prováděná Českou národní bankou je „šitá na míru“ ekonomickým podmínkám v naší zemi. Zatímco monetární politika Evropské centrální banky je prováděna s ohledem na ekonomický vývoj v celé eurozóně a není tudíž v možnostech a schopnostech ECB reflektovat potřeby jednotlivých zemí. Současné období nízkých úrokových sazeb jednoho dne skončí. Pro některé evropské země, zejména ty fiskálně hospodárnější, by byl s ohledem na potenciální rostoucí inflaci vhodný spíše rychlejší růst úrokových sazeb. Rychlý růst úrokových sazeb by však bezpochyby zhoršil již tak špatnou ekonomickou situaci v předlužených zemích jako například v Řecku. Výsledná monetární politika tak bude kompromisem, který de facto nebude výhodný ani pro jednu stranu. Díky zachování naší měny může ČNB pohybem úrokových sazeb reagovat na ekonomický vývoj s ohledem pouze na potřeby české ekonomiky. Z tohoto hlediska je pro nás v současné době vlastní měna výhodou.

Pokud bychom nyní jako naši národní měnu používali euro, přišli bychom rovněž o plovoucí měnový kurz ve vztahu k zemím eurozóny. Ten nyní vytváří pro naši ekonomiku určitý „polštář“ pro tlumení vnějších šoků. To vše za předpokladu jeho stabilního vývoje. Pokud by však došlo k jeho prudkému posilování či oslabování, tyto výkyvy by smazaly výhody, které nám nyní plovoucí měnový kurz přináší. Pokud by kolísání měnového kurzu nabralo výraznějších rozměrů poté by pro nás celkově koruna přestávala být přínosem, k tomu však nyní nedochází. Na druhé straně vývoj eura je nejednoznačný, a to zejména s ohledem na problémy některých evropských zemí. Vývoj společné měny tak do velké míry závisí na ochotně fiskálně nedisciplinovaných zemí začít razantně šetřit. Oslabování eura může vytvářet proinflační tlaky v eurozóně, které tak ještě znásobí potřebu vyšších úrokových sazeb. Jak jsme již uvedli výše, razantní růst sazeb v eurozóně se nedá příliš očekávat. 


Vliv na fiskální politiku


Konverze měny nemá dopady jen na monetární politiku, ale taktéž ovlivňuje politiku fiskální. Potenciální omezení fiskální politiky by však nebylo výrazné. Hypoteticky by její plnou autonomii měly částečně svazovat pravidla Paktu stability a růstu. S jeho dodržováním a fiskální disciplínou obecně jsou však nyní v eurozóně výrazné problémy, které by mohly ohrozit stabilitu eura.


Je nyní třeba změny?


Pokud bychom nyní měli shrnout výše uvedené, vyplynul by nám závěr, že v současné době by nám euro výraznější výhody více či méně nepřineslo. Je třeba zdůraznit že v závislosti na budoucím vývoji by se tento závěr mohl měnit.

Autor článku

Petra Černíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát