Skupina Eurovia CS loni snížila čistý zisk, ale zvýšila tržby

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Zisk po zdanění přední tuzemské stavební skupiny Eurovia CS se v roce 2009 snížil na 863 milionů korun z předloňských 925 milionů. Konsolidované tržby firmy se zvýšily o šest procent na 24,5 miliardy korun. Výsledky dnes Eurovia CS představila na tiskové konferenci.

"Vzhledem k výraznému poklesu poptávky po stavebních pracích si dosaženého hospodářského výsledku velmi vážíme," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Eurovie CS Martin Borovka.

Skladba zakázek společnosti je podobná jako v minulých letech, s 56 procenty převládají silniční stavby. "Roste objem kolejových staveb, výstavba a rekonstrukce železničních a tramvajových tratí. Jejich podíl je na celkových zakázkách již čtvrtinový," řekl obchodní ředitel Eurovie CS Zdeněk Synáček.

Mezi nejvýznamnější loni dokončené zakázky firmy patří výstavba rychlostní silnice R1 mezi slovenskými městy Žarnovica - Šášovské Podhradie, obchvat České Skalice, rekonstrukce Sokolovské ulice v Karlových Varech nebo nový most přes jihočeskou Malši v Roudném.

"Ze zahájených projektů bych zmínil hlavně PPP projekt rychlostní silnice R1 na Slovensku. Jsme rádi, že se nám podařilo rozběhnout první projekt podobného typu v regionu a pevně věřím, že se spolupráce soukromého a veřejného sektoru rozběhne i v České republice," poznamenal šéf firmy. Společnost pracuje také například na modernizaci železniční trati Votice - Benešov u Prahy nebo na propojení Strahovského tunelu a budovaného tunelu Blanka.

Firma chce letos pokračovat v konsolidaci skupiny, kterou zahájila už v minulém roce. Obalovny a lomy se staly jednou ze šesti oblastí skupiny a podléhají jednotnému vedení. V letošním roce se skupina rozšíří o další dva nové závody. Završením fúze s firmami ODS - Dopravní stavby Ostrava a Eurovia Brno totiž vzniknou závody Ostrava a Brno. Slovenská společnost Eurovia - Cesty se loni přejmenovala na Eurovia SK.

Eurovia CS se specializuje na dopravní a inženýrské stavby. K poslednímu dni loňského roku firma zaměstnávala 4312 lidí, což je meziročně mírný nárůst. Hlavním akcionářem firmy je francouzská společnost Eurovia patřící do koncernu Vinci. Ten v Česku ovládá ještě například stavební firmy SMP CZ nebo Průmstav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK