Co týden dal?

02.04.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


ČNB zveřejnila dvě statistiky: zahraniční dluh České republiky se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 124,9 miliardy korun; dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během února vzrostly o 2,74 miliardy korun.

Posledních 7 dní ve světě

  • Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v březnu výrazně zrychlilo na 1,1 procenta z únorových 0,6 procenta. Oznámil to spolkový statistický úřad na základě předběžných údajů. Analytici počítali s mírnějším zrychlením na 0,8 procenta.
  • Obchod s konvenčními zbraněmi během posledních čtyř let ve světě vzrostl o 22 procent i navzdory ekonomické krizi a hlavními hráči na trhu jsou Spojené státy a Rusko, které se chystají v Praze 8. dubna podepsat společnou smlouvu o omezení strategických zbraní. Obě velmoci se na světovém vývozu zbraní od roku 2005 do roku 2009 podílely dohromady více než 50 procenty. Největšími dovozci jsou Čína a Indie. Vyplývá to ze zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).
  • Irský státní fond na odkup špatných aktiv z bank (NAMA) odkoupí v první vlně úvěry s nominální hodnotou 16 miliard eur a dá za ně 8,5 miliardy eur (zhruba 216,4 miliardy Kč). Fond uvedl, že dohodnutá suma představuje slevu 47 procent.
  • Ceny rodinných domů ve Spojených státech během ledna překvapivě vzrostly. Ukázal to pozorně sledovaný index Standard & Poor's/Case Shiller, podle něhož ceny domů ve 20 metropolitních oblastech po sezonním přepočtu v lednu vzrostly o 0,3 procenta. V přepočtu na celý rok ceny stále klesají, ale už jen mírně. Naposledy se celoročně zvýšily před třemi lety.
  • Schodek státního rozpočtu Slovenska do konce března stoupl na 983,46 milionu eur (téměř 25 miliard Kč) ze 780,28 milionu eur za první dva měsíce roku. Hospodaření vlády se zhoršilo i v porovnání s loňským rokem. V prvním čtvrtletí 2009 rozpočet skončil s deficitem 204,65 milionu eur.
  • Těžba ropy v Rusku v březnu mírně stoupla na rekordních 10,12 milionu barelů denně z únorových 10,08 milionu barelů. Těžba plynu však klesla o 6,3 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 800 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte prémii ve výši jednoho měsíčního příspěvku, či celé navyšované částky, maximálně však 1 500 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Mimořádná prémie od Raiffeisen stavební spořitelny!

Klienti, kteří si uzavřou novou smlouvu o stavebním spoření u Raiffeisen stavební spořitelny mohou získat mimořádnou prémii ve výši 1.000 Kč nebo 5.000 Kč. Smlouva musí být uzavřena v období od 1. 4. do 30. 6. 2010 s cílovou částkou alespoň 200.000 Kč, klient musí mít uhrazené poplatky (za uzavření smlouvy a za vedení účtu). Pokud bude zůstatek na účtu klienta k 31. 7. 2010 alespoň 10.000 Kč, získá prémii ve výši 1.000 Kč, bude-li zůstatek na účtu klienta k 31. 10. 2010 alespoň 100.000 Kč, získá prémii ve výši 5.000 Kč.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat rozhodnutím správce přenosové soustavy ČEPS nepřipojovat do sítě žádné nové sluneční elektrárny. Správní řízení, v němž by ČEPS případně hrozila i pokuta, ale zatím nezahájil.
  • Společnost Siemens Elektromotory se vymanila v uplynulém hospodářském roce 2008/2009 ze ztráty. Vytvořila čistý zisk 103,9 milionu Kč. V období 2007/2008 firma z Mohelnice na Šumpersku vykázala ztrátu 169,4 milionu Kč. Společnosti se však v uplynulém hospodářském roce meziročně snížily tržby za prodej vlastních výrobků a služeb. Klesly o 2,28 miliardy korun na 7,32 miliardy Kč.
  • Petrochemická skupina Unipetrol měla loni podle auditovaných výsledků čistou ztrátou 840 milionů korun, což je výrazné zhoršení proti roku 2008, kdy měla čistý zisk 65 milionů Kč. Tržby se snížily o 31 procent na 67,4 miliardy Kč. Výsledky jsou shodné s předběžnými, které Unipetrol zveřejnil 25. února.
  • Česká pošta loni zvýšila zisk před zdaněním o 81 procent na 661 milionů korun. O rok dříve vykázala zisk 365 milionů Kč.
  • Student Agency plánuje kvůli chytanému rozšíření činnosti o prodej pobytových zájezdů přijmout do konce příštího roku v Česku až 250 lidí, řekl majitel firmy Radim Jančura. Nyní zaměstnává kolem 1000 lidí, z toho 800 v Česku. Prodejce levných letenek a provozovatel autobusových linek chce opět konkurovat především cenou. Kampaň k zahájení prodeje zájezdů spustí v na začátku května.
  • Telegram jako služba od dubna neskončí. Po zrušení podávání telegramů na poštách bude telegrafickou službu dál nabízet Telefónica O2. Počet odeslaných telegramů se pohybuje kolem 2000 měsíčně, z toho zhruba pětinu podají lidé na pobočkách pošty a zbytek telefonicky přímo u O2.
  • Investiční pobídky vydělaly Česku od roku 1998, kdy byly zavedeny, celkem 230 miliard korun a vytvořily 308.000 nových pracovních míst. Stát tuzemským a zahraničním investorům poskytl podporu 30,068 miliardy korun a na firemních daních a odvodech za zaměstnance pak od těchto společností a jejich dodavatelů vybral 260,41 miliardy korun. Vyplývá to ze zveřejněné studie poradenské společnosti Deloitte.
  • Zahraniční dluh České republiky se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 124,9 miliardy korun na 1,59 bilionu korun, a představoval tak 43,8 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně se zahraniční dluh snížil o 17,7 miliardy korun.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během února opět zvýšily. Proti konci ledna vzrostly o 2,74 miliardy korun na 988,4 miliardy korun, za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 92 miliard korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jaký máte postoj ke snižování/zvyšování mateřské?

Mateřská - souhlasíte s navrácením její výše na úroveň roku 2009?


Posledních 7 dní na našem serveru

 

  • Pokud nechcete jako podnikatelé dostat pokutu za nekalou soutěž, ale naopak se chcete chovat fair dle zákona, přečtěte si průvodce ochranou hospodářské soutěže.
  • V sekci ekonomika naleznete přehledné tabulky ekonomických ukazatelů, které pro vás pravidelně aktualizujeme. Podívejte se na vývoj inflace, hrubého domácího produktu nebo na vývoj státního rozpočtu.

 


Anketa

Od letošního roku došlo ke snížení některých dávek sociální podpory. Myslíte si, že je systém sociálních dávek u nás příliš štědrý?

  • Určitě, stát mrhá penězi daňových poplatníků -  33 %
  • Stát by měl dávky ještě zvyšovat -  7 %
  • Dávky by měly být jen pro ty co je opravdu potřebují -  60 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU