Říká se o maturitě...

05.04.2010 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


K maturitě se jako ke každé větší životní událostí vážou různé "stoprocentně pravdivé" příběhy, které pomáhají ventilovat obavy ze zkoušky i humorně odlehčují důležitou chvíli. Také se staly známým vašich známých? Také jim věříte?

Nepoctivá losovačka
Možná už jste slyšeli o "zaručeném triku", který vám zajistí, že dostanete právě tu otázku, kterou umíte nejlíp - nejlépe tu s číslem 13. Stačí se podívat na vylosovaný lísteček podívat, říci: "Jéé, třináctka, to je nešťastné číslo, tu nechci!" a lístek hodit rychle zpět. Vyučující, kteří budou věřit vaší pověrčivosti, vás ale stejně donutí si otázku vzít. A to je přesně to, co vy chcete!

I když zní tento návod téměř geniálně, jeho účinnost se může v praxi rovnat doporučení spánku s učebnicí pod polštářem (to snad nikdo z vás zkoušet nebude). Je velmi nepravděpodobné, že by některý vyučující nestál během tahání otázky přímo u vás a nekontroloval výsledek. Při samotné zkoušce mohou podobné pokusy působit velmi lacině a dopadnou stejně jako ve slavné scéně z filmu Rebelové, kdy se jeden z maturujících snaží obrácenou šestku vydávat za devítku.

Jak být při slohovce originální
Zřejmě i ve vašem okolí koluje historka o "velmi originálním" nápadu při písemné maturitní práci. Zadání práce znělo "Co je odvaha?" a vtipný žák na něj zareagoval jedinou větou "Tohle je odvaha". Podle většiny verzí práce nebyla přijata pro nesplněný počet slov.

Podobné příběhy povzbuzující k nepřiměřené originalitě při písemné práci patří naštěstí jen do oblasti pověstí. Podobně se můžete mezi spolužáky (a především úspěšnými absolventy) dozvědět, že vaše práce "stejně nikdo nečte". Je to prý vyzkoušeno: po středních školách kolují desítky "pravdivých" příhod o odvážlivcích, kteří doprostřed textu napsali vyložený nesmysl (například recept na buchtu) nebo poznámku typu "stejně to nikdo nečte", a přesto dostali za jedna. Nikdo vám nebrání, abyste si tuto skutečnost sami ověřili. Riskování si ale nechte raději do sportky.

Co zaručeně zabralo předchůdcům
Kdo jiný by mohl lépe poradit, než ten, kdo už má maturitu úspěšně za sebou přímo na vaší škole. Absolventi budou mít jistě zásobu zaručených tipů, jak projít právě u tohoto konkrétního učitele: Nováková vás vždycky nachytá na rozboru Máje, u Vavrušky slečnám stačí vzít si tričko s velkým výstřihem, angličtina je naprostá fraška, dějepisem nikdo neprojde a ve společenských vědách se nakonec vždy stočí řeč na právo. Objevit se mohou i doporučení hraničící s magickými praktikami: Nechoďte v červené, to porotu vyprovokuje! Trojka je nešťastné číslo, kdo šel v daný den třetí, nikdy to neudělal!

Před významnou a obávanou události každý z nás hledá informace, které by nám pomohly se uklidnit a aspoň minimálně si předem zajistit úspěch. Uvědomte si ale, že absolventi z loňských ročníků si už nepamatují na stres, který zažívali před zkouškou, ale spíše si zpětně interpretují důvody svého selhání či naopak zázračné slávy. Všechny zobecňující poznámky jsou vždy zjednodušující a zapomínají, že při maturitě závisí úspěch na mnohem více faktorech, než je správě zvolené oblečení: je to dojem, jakým jste v předchozích letech na škole působili, přesvědčivost vašeho projevu, obsah otázky - ale hlavně vaše znalosti a připravenost. A to je něco, co předem skutečně ovlivnit můžete i bez špendlíků ve vúdú panenkách!




Zdroj: Částečně převzato z knih Petra Janečka Černá sanitka 1. a 2. díl.


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Andrea Beláňová