Co týden dal?

09.04.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden se nesl v duchu nových a příznivých statistických dat. Míra nezaměstnanosti v ČR se v březnu překvapivě snížila. Spotřebitelské ceny a inflace se zvyšují jen mírně. Více v pravidelném informačním týdeníku Finance.cz...

Posledních 7 dní ve světě

  • Řecko ještě během dubna osloví investory ve Spojených státech a bude se jim snažit prodat dluhopisy v řádu miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že v Evropě už poptávka po řeckých dluhopisech vázne, Řecko se poprvé bude muset podbízet a nabídnout takové podmínky, jako by to byla rozvojová země. Tedy hlavně vyšší úroky.
  • Australská centrální banka (RBA) dnes dále zpřísnila měnovou politiku. Základní úrokovou sazbu zvýšila o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta a naznačila, že ve zvyšování úroků bude pokračovat. Od loňského října je to už popáté, co Austrálie k takovému kroku přistoupila.
  • Ruský plynárenský monopol Gazprom oznámil, že po pěti letech plánování zahájil výstavbu plynovodu Nord Stream, který se má stát největším ruským plynovodem postaveným po rozpadu Sovětského svazu. Nord Stream má vést plyn z Ruska pod hladinou Baltského moře do západní Evropy.
  • Cena zlata denominovaná v eurech vystoupila na nový rekord vysoko nad 851 eur (zhruba 21.500 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Zlatu pomáhá k růstu hlavně fyzická poptávka, vliv ale mají také obavy z dalšího vývoje kurzu eura. Měna doplácí na problémy Řecka a v poslední době slábne téměř každým dnem.
  • Japonská centrální banka ponechala měnovou politiku beze změny. Její hlavní úroková sazba tak zůstala na 0,1 procenta. Banka uvedla, že domácí ekonomika sice díky zahraniční poptávce oživuje, ale potřebuje se vymanit z deflace.
  • Evropská centrální banka i Měnový výbor britské centrální banky podle všeobecného očekávání analytiků nechali základní úrokovou sazbu na rekordním minimu, v případě ECB jednoho procenta (už jedenáctý měsíc po sobě) a v případě BoE půl procenta (13. měsíc za sebou).
  • Největší čínská automobilka SAIC Motor v prvním čtvrtletí meziročně více než zčtyřnásobila čistý zisk na 627 milionů jüanů (1,7 miliardy Kč). Oznámila to firma. Dodala, že její prodej stoupl o 64 procent na 891.795 vozů. Nárůst byl podpořen vládními opatřeními na podporu poptávky.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 800 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte prémii ve výši jednoho měsíčního příspěvku, či celé navyšované částky, maximálně však 1 500 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Mimořádná prémie od Raiffeisen stavební spořitelny!

Klienti, kteří si uzavřou novou smlouvu o stavebním spoření u Raiffeisen stavební spořitelny mohou získat mimořádnou prémii ve výši 1.000 Kč nebo 5.000 Kč. Smlouva musí být uzavřena v období od 1. 4. do 30. 6. 2010 s cílovou částkou alespoň 200.000 Kč, klient musí mít uhrazené poplatky (za uzavření smlouvy a za vedení účtu). Pokud bude zůstatek na účtu klienta k 31. 7. 2010 alespoň 10.000 Kč, získá prémii ve výši 1.000 Kč, bude-li zůstatek na účtu klienta k 31. 10. 2010 alespoň 100.000 Kč, získá prémii ve výši 5.000 Kč.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Letošní tuhá zima vyšla Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na rekordní sumu 1,5 miliardy korun, o rok dříve činily náklady na zimní údržbu 1,2 miliardy Kč. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ŘSD. Ředitelství platí údržbu na dálnicích a silnicích první třídy.
  • Překonávání ekonomických problémů spojených s hospodářskou recesí mělo pro 64 procent firem také své pozitivní důsledky. Ukázal to březnový průzkum Hospodářské komory ČR, v jehož rámci odpovědělo 558 podnikatelů a představitelů malých, středních i velkých firem.
  • Společnost Billa, která v Česku provozuje zhruba 200 supermarketů, loni zvýšila obrat meziročně o 15,7 procenta na 21,787 miliardy korun. Loňský hospodářský výsledek tuzemských supermarketů Billa ale nezveřejnil. V roce 2008 Billa zvýšila čistý zisk na 115,6 milionu korun z 86,5 milionu o rok dřív.
  • Prodej nových osobních a lehkých užitkových vozů v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostl o 3,6 procenta na 41.725 aut. Registrace osobních aut se zvýšily o 26,6 procenta na 39.339 vozů, naopak registrace užitkových klesly o 74 procent na 2386 automobilů. Vyplývá to ze zprávy Svazu dovozců automobilů (SDA).
  • Každé posílení koruny vůči euru o 50 haléřů ukrojí z evropských dotací pro Česko 13 miliard korun, uvedl dnes na semináři České spořitelny její analytik a odborník na evropské fondy Jan Jedlička. Podle analytiků má přitom koruna k euru dále zpevňovat. Udržet stávající výši dotací z EU tak podle Jedličky může jen zajištění kurzu.
  • Pracovní portály hlásí oživení na trhu práce. Počet inzerovaných pracovních pozic vzrostl na portálech Jobs.cz a Prace.cz v březnu meziročně o 11 procent, meziměsíčně o dvě procenta. V březnu bylo na obou portálech vystaveno 10.419 pozic práce na plný úvazek, což je nejvyšší počet inzerovaných míst za posledních 12 měsíců.
  • Překvapivý pokles březnové míry nezaměstnanosti na 9,7 procenta způsobily nejen začínající sezonní práce, ale i znovu se rozjíždějící ekonomika, shodli se analytici. Přestože počet lidí bez práce již podle nich neporoste tak, jak se původně čekalo, po příchodu absolventů škol na trh práce ale zřejmě míra nezaměstnanosti překročí deset procent.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu mírně zrychlil na 0,7 procenta z únorových 0,6 procenta. Inflace v následujících měsících podle analytiků nadále mírně poroste. Růst spotřebitelských cen ovšem nebude podle analytiků pro ekonomiku problémem, protože jej bude tlumit dlouhodobě posilující koruna a vysoká nezaměstnanost. Komplikací nebude inflace ani pro měnovou politiku, a proto lze očekávat v nejbližších měsících úrokové sazby beze změny, odhadují ekonomové.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jaké jsou vaše zkušenosti s kreditní kartou?

Používáte kreditní kartu? Jakým způsobem? Narazili jste na nějaké nepříjemnosti, resp. nečekané náklady?


Posledních 7 dní na našem serveru

 

  • V sekci Kapitálový trh můžete shlédnout nové aktuální video ze světa investování; autorem je Saxobank. Video se týká očekávaného vývoje na akciových trzích v roce 2010. Více videí ze světa investic nelaznete na Kurzy.finance.cz.
  • Pro investory, kteří se zabývají fundamentální analýzou, jistě přijde vhod náš kalendář událostí, které se očekávají v Česku i v zahraničí. Události se nacházejí v rámci investičního zpravodajství v sekci Zpravodajství a analýzy.
  • Několik hypotečních bank snížilo v poslední době úrokové sazby u vybraných fixací. Hovoří se o nejlevnějších hypotékách za poslední dva roky. Podívejte se na aktuální úrokové sazby v našem přehledu hypotečních úvěrů.

 


Anketa

Výrazná většina Evropanů je pro to, aby zemědělci nadále dostávali finanční podporu z rozpočtu EU ve stejné nebo ještě výraznější výši. Ukazují to výsledky nedávného průzkumu Eurobarometr, které jsou dostupné na stránkách Evropské komise. A co vy?

  • Jsem pro navýšení dotací v příštích deseti letech -  30 %
  • Jsem pro zachování na současné výši -  27 %
  • Jsem pro snížení -  42 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU