Co týden dal?

30.04.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V uplynulém týdnu byla hlavním tématem situace kolem Řecka. EU sice slíbila finanční pomoc, tu ale Německo chvíli podporovalo a pak zase ne. Důvodem jsou německé volby.

Posledních 7 dní ve světě

  • Dluhová krize v Evropě pokračovala dalšími otřesy na finančních trzích, které ještě podněcovala úterní degradace řeckého a portugalského ratingu. Trhy se na chvíli uklidnily díky zprávám, že finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu a zemí eura pro Řecko bude proti původním plánům mnohem vyšší, novou nervozitu však přineslo snížení úvěrového ratingu Španělska.
  • Řecko souhlasí s navrhovaným snížením výdajů o zhruba 24 miliard eur (asi 613 miliard Kč). A také i s dalšími úspornými kroky, které by měly zemi uvolnit cestu k záchrannému programu EU a Mezinárodního měnového fondu.
  • Světová banka posílí rozvíjejícím se ekonomikám hlasovací pravomoci. Čína se tak ve vlivu na banku dostane na třetí pozici za USA a Japonsko. Banka také schválila navýšení kapitálu o 3,5 miliardy dolarů, první za více než 20 let. Váha hlasů rozvíjejících se ekonomik se díky rozhodnutí zvýší o 3,13 procenta.
  • Klíčová reforma finančnictví v americkém Senátu podle očekávání nepřekonala důležité procedurální hlasování, jež ji mělo propustit k další debatě. Návrh nepodpořil žádný republikán. Demokraté potřebovali hlas alespoň jednoho z nich, místo toho hlasovali proti i dva jejich zákonodárci. Obě strany tak o podobě reformy budou dále jednat. Změny měla mimo jiné přinést přísnější pravidla pro banky a některé finanční nástroje i předejít dalším záchranám problémových bank z peněz daňových poplatníků.
  • Správní výdaje orgánů Evropské unie příští rok budou podle schváleného návrhu unijního rozpočtu činit 8,3 miliardy eur (212 miliard korun). Tedy asi 5,8 procenta rozpočtu a zůstanou tak ve stejné výši jako letos.
  • Evropský trh s užitkovými vozidly v březnu vykázal první nárůst za téměř dva roky. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) oznámilo, že prodej užitkových automobilů v Evropské unii se v březnu meziročně zvýšil o 8,8 procenta na 186.469 vozů. V celém prvním čtvrtletí však prodej klesl o 1,3 procenta na 431.454 vozů.
  • Německá automobilka Volkswagen postaví v Číně dvě nové továrny v rámci plánu na zvýšení čínských investic o 1,6 miliardy eur (přes 40 miliard Kč). V letech 2010 až 2012 tak Volkswagen na rychle rostoucím čínském trhu investuje celkem šest miliard eur.
  • Čistý zisk britsko-nizozemského ropného gigantu Royal Dutch Shell v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 57 procent na 5,5 miliardy dolarů. A to díky vyšším cenám ropy, růstu objemu produkce a redukci nákladů. Oznámila to firma, která je největší ropnou společností v Evropě.
  • Vydavateli platebních karet Visa stoupl ve druhém fiskálním čtvrtletí zisk o 33 procent na 713 milionů USD (zhruba 13,8 miliardy Kč). K růstu přispěly vyšší útraty spotřebitelů prostřednictvím karet. Vysoké příjmy firma podle prohlášení čeká až do konce roku.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 800 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1500 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte odměnu za sjednání smlouvy on-line!

Za uzavření nového stavebního spoření nebo navýšení cílové částky on-line získáte odměnu až 800 Kč. Uzavřete-li novou smlouvu o penzijním připojištění nebo pokud navýšíte měsíční příspěvek účastníka on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, získáte až 1 500 Kč. Finanční prémie můžete získat až do konce dubna 2010!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v dubnu meziměsíčně zvýšila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s březnem vzrostl o 3,4 bodu. Uvedl to Český statistický úřad. Ve srovnání s nízkou hodnotou v dubnu 2009 je souhrnný indikátor důvěry o 14 bodů vyšší. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila o 5,2 bodu.
  • Evropská nízkonákladová jednička, irské aerolinie Ryanair, od zimního letového řádu přestane létat z Prahy. Na tiskové konferenci to oznámila zástupkyně firmy Henrike Schmidtová Jako důvod uvedla taxy ruzyňského letiště, které firma považuje za příliš vysoké.
  • Autobusový dopravce Student Agency od května u poloviny svých vnitrostátních linek zdraží jízdenky prodávané přes internet. Jízda žlutými autobusy z Prahy do Zlína například podraží o 20 korun, o desetikorunu se zvýší cena jízdenek z Prahy do Českých Budějovic nebo do Liberce. Důvodem je zdražení nafty, která stojí o pětinu víc, než před rokem.
  • Československá obchodní banka chybně započetla 300.000 klientů jejich transakce platební kartou dvakrát místo jednou. Lidé s nízkým zůstatkem na účtu tak mohli mít problém dostat se ke svým penězům. Problém se týkal také Poštovní spořitelny.
  • Tuzemské banky poskytly za první čtvrtletí letošního roku občanům hypoteční úvěry v objemu 16 miliard korun. V meziročním srovnání to znamená pokles o 6,7 procenta. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Pokles počtu i objemu hypotečních úvěrů trvá od roku 2008.
  • Ministerstvo financí zřejmě bude v následujících letech odkupovat vydané státní dluhopisy před jejich splatností a nahradí je emisemi nových dluhopisů. Zároveň vydá nové dluhopisy, z jejichž prodeje by uhradilo dluhopisy splatné v roce 2011 a 2012 v celkové částce 214 miliard korun.
  • České dráhy (ČD) koupí do tří let nejméně sedm moderních klimatizovaných pantografů, do pěti let pak osm moderních motorových souprav. Všechny jsou určeny pro železniční tratě v Ústeckém kraji, investice do nových vlaků přesáhne miliardu korun. Dráhy investici oznámily ihned poté, co konkurenční RegioJet ze skupiny Student Agency zahájil o víkendu na severu Čech propagační jízdy svých vlaků.
  • Oděvní podnik (OP) v Prostějově, kterému hrozí konkurz, propustí zhruba 600 zaměstnanců. K 30. dubnu bude uzavřen závod v Jeseníku, v němž pracuje 290 lidí. Ke stejnému datu odejde zhruba 300 zaměstnanců z hlavního výrobního provozu v Prostějově. Ve firmě tak zůstane zhruba 900 lidí
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během března proti konci února zvýšily o 4,87 miliardy korun na 993,3 miliardy korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 86,9 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.
  • Většina Čechů (55 procent) podle průzkumu společnosti STEM nechce přijetí společné evropské měny euro. Tento výsledek ve sledovaném období průzkum STEM zjistil poprvé od roku 2001. Tehdy naopak většina (52 procent) placení eurem v Česku chtěla. Nyní by přijetí eura uvítalo 38 procent lidí.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Souhlasíte s pomocí zadluženému Řecku? Řecko požádalo o uvolnění pomoci slíbené od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v objemu až 45 miliard eur. Souhlasíte s tímto krokem?

                                                     


Anketa

Lidé jsou ochotni i v době krize nakupovat, ale přehodnocují, za co své peníze utratí. Nejdůležitějším faktorem je dnes cena. Vyplývá to z výsledků průzkumu mezinárodní studie Barometr Cetelem 2010. Co je při rozhodování o nákupu klíčové pro vás?

  • Rozhoduje jednoznačně cena-  8 %
  • Cena je nejdůležitější, ale zohledňuji i jiné faktory-  65 %
  • Cena mě nezajímá, důležitá je kvalita-   14 %
  • Zohledňuji úplně jiné faktory než cenu-  12 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU