Centrální banky poprvé po 20 letech víc zlata koupily než prodaly

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Světové centrální banky loni poprvé po 20 letech nakoupily více zlata, než prodaly. Ukázala to statistika poradenské společnosti CPM Group. Zároveň se potvrdily spekulace, že zlato hromadí především centrální banka Číny, obecně však banky zlato nakupují kvůli obavám z nepříznivého vývoje kurzů hlavních světových měn.

Ve prospěch zlata hovoří i hospodářská situace ve světě, což znamená, že investiční poptávka po zlatě by se měla zvyšovat i letos. CPM Group ve své ročence Gold Yearbook 2010 mimo jiné uvádí, že cena zlata by se měla letos i do budoucna udržet nad hranicí 1000 dolarů za troyskou unci (oz; 31,10 gramu).

"Ceny zlata mohou v následujícím roce nebo i déle zůstat nad hranicí 1000 nebo 950 dolarů," píše se ve zprávě. Vysoká poptávka po žlutém kovu podle CPM způsobila, že centrální banky loni v čistém vyjádření nakoupily 15,1 milionu uncí (asi 470 tun) zlata. Čistým vyjádřením se rozumí, když se od sumy koupeného kovu odečte suma prodaného kovu.

Centrální banky byly naposledy čistými kupci zlata v roce 1988. Jejich nynější zájem o zlato vyvolávají převážně obavy z negativních dopadů hospodářské krize, která nyní odeznívá a která byla nejhorší za posledních 70 let. V této souvislosti se často hovoří o riziku inflace v důsledku masivní expanze měnové báze.

"Hospodářské a finanční trendy, včetně vývoje na měnových trzích a vysoké obchodní či dluhové nerovnováhy, většinu centrálních bank vedly k omezení nebo zastavení prodeje zlata," píše se dále v ročence. CPM uvádí, že v čistých nákupech je zahrnuto loňské přiznání Číny, že potají zvýšila zlaté rezervy na 1054 tun. Tím se podle CPM potvrzují letité spekulace, že Čína systematicky hromadí zlato.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK