Čínský rafinerský gigant Sinopec zvýšil čtvrtletní zisk o 40 pct

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 28. dubna (ČTK) - Čínský Sinopec, největší rafinerská skupina v Asii, zvýšil zisk v prvním čtvrtletí o 40 procent na 15,79 miliardy jüanů (téměř 4,5 miliardy Kč). Podnik dnes uvedl, že v Číně výrazně roste poptávka po chemické produkci a ropě, ale klesly rafinerské marže.

Růst zisku Sinopeku byl ale slabší, než u rivala PetroChina. Ten zvýšil čtvrtletní profit meziročně o 71 procent.

"V prvním čtvrtletí 2010 se čínská ekonomika oživila," uvádí Sinopec ve zprávě. Připomíná, že poptávku v Číně po zemním plynu, produkci rafinerií a chemického průmyslu pomohly zvýšit vládní hospodářské stimuly.

Ziskové marže z rafinerského zpracování ropy od čtvrtého čtvrtletí minulého roku ale v Číně slábnou, protože státem určované ceny benzinu a ropných produktů nedrží krok s růstem cen ropy na světových burzách. Sinopec je tím zasažen nejvíce, protože má největší síť na distribuci pohonných hmot v Číně, ale přes 70 procent ropy musí nakupovat na světovém trhu.

Podle Nomury měl Sinopec ještě v březnu rafinerskou marži 3,30 dolaru na barel, ale v dubnu již jen 0,20 dolaru. Rekordní marži 9,20 USD za barel měl podnik loni ve druhém čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK