V Plzni bude část výzkumného pracoviště Ústavu jaderného výzkumu

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. května (ČTK) - Na okraji kampusu Západočeské univerzity (ZČU) a průmyslové zóny Borská pole v Plzni vznikne do roku 2014 část výzkumného centra Ústavu jaderného výzkumu Řež (ÚJV). Projekt Udržitelná energetika asi za 2,5 miliardy Kč už má schválené dotace z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. V kategorii regionální centra výzkumu a vývoje zvítězil mezi 59 přihlášenými projekty. ČTK to řekl kvestor ZČU Antonín Bulín.

"Jsme partnerem a spolupříjemcem dotací projektu s pracovišti, které se svými výzkumnými programy nevešly do našich center," dodal. Sama ZČU získá od EU až tři miliardy korun na čtyři vývojová centra. Její projekt NTIS, zaměřený na kybernetiku a informatiku, také zvítězil. Z kapitoly "centra excelence" obdrží přes miliardu korun.

"V Plzni vznikne velmi významné pracoviště výzkumu nejaderných částí jaderné energetiky. Půjde zejména o systémy řízení, kontroly a testování a vývoj materiálů pro vysokoteplotní reaktory," dodal Bulín. Projekt, který prokázal silný mezinárodní kontext, by odstartovat ještě letos, výstavba by začala v roce 2011. "Je ve stejné fázi jako náš NTIS. Zvítězil, dotace jsou přiznané, dolaďují se přílohy rozhodnutí," uvedl kvestor. Tento týden dohodne ZČU s ÚJV harmonogram spolupráce.

V Plzni vzniknou dvě nové budovy, jedna v rámci Vědeckotechnického parku a další vedle něj na půlhektarovém posledním volném pozemku průmyslové zóny, který pro ÚJV dlouhodobě blokuje město. "Budou na něm významně participovat naši výzkumníci," řekl Bulín. ZČU historicky vychovává specialisty v jaderné energetice a řada plzeňských absolventů je dnes ve špičkových pozicích ředitelů podniků, například ČEZ. "Takže tady to bude takový restart dříve trochu utlumované jaderné energetiky. Většina lidí už po plynové krizi s Ruskem za poslední dva roky pochopila, že bez jádra to nepůjde," dodal Bulín. Těší mě, že projekt vzniká v době, kdy fakulty strojní a elektrotechnická slaví 50 let samostatné existence," řekl děkan Fakulty strojní ZČU Jiří Staněk.

"Projekt Udržitelná energetika vznikne vedle NTIS. Jde o jeden z nejvýznamnějších nadnárodních projektů v rámci operačního programu," řekl šéf útvaru koordinace evropských projektů města Erich Beneš. Plzeňané podle něj nezačínají na zelené louce, ale navazují na obory, v nichž dlouhodobě vykazují kvalitní výsledky.

ZČU spolupracuje s ÚJV velmi těsně už několik let a chce kooperaci dále prohloubit. Má s ústavem strategickou smlouvu, podobně jako s dalšími 12 podniky, mezi nimiž jsou Škoda Auto, Panasonic, Daikin, MBtech, Škoda Power a Škoda Transportation.

ÚJV, které má už několik let v Plzni pracoviště, vlastní v Plzni čtyři roky bývalou Škodu Výzkum zabývající technickým testováním, měřením a analýzami a fyzikálním a materiálovým výzkumem. ÚJV se orientuje na výzkum, vývoj, projekty a služby v oblasti energetických zdrojů a také například na výrobu radiofarmak.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK