Co týden dal?

07.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Finanční trhy reagovaly na pomoc zadluženému Řecku skepsí. Řecký parlament ovládaný socialistickou většinou přijal plán razantních úsporných opatření, euro se propadlo na nové 14měsíční minimum vůči dolaru.

Posledních 7 dní ve světě

  • Finanční trhy reagovaly na víkendovou dohodu o mezinárodní finanční pomoci zadluženému Řecku v rekordní sumě 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč) se skepsí. Akcie na světových burzách se vesměs vrátily k poklesu a nálada se zlepšila až díky odpolednímu růstu na Wall Street. Tříletá dohoda o záchraně Řecka na investory příliš nezapůsobila a naopak se vrátily obavy, zda vláda prosadí silně nepopulární rozpočtové škrty a zda plán pomoci bude schopen vyřešit dluhovou krizi v eurozóně.
  • Německé finanční instituce podpoří dobrovolně pomoc zadluženému Řecku v příštích třech letech asi osmi miliardami eur (zhruba 208 miliardami Kč). 
  • Tříměsíční mezibankovní sazba Euribor dopoledne vzrostla na 0,682 procenta, a dostala se tak nejvýše za poslední téměř čtyři měsíce. Sazba, která se považuje za hlavní indikátor vývoje mezibankovních sazeb na eurovém trhu, vykazuje růst už několik dnů, její vzestup ale začíná zrychlovat.
  • Řecký parlament ovládaný socialistickou většinou přijal plán razantních úsporných opatření navržených vládou, které mají pomoci zemi vybřednout z dluhové pasti. Tento krok byl podmínkou zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) k tomu, aby začaly posílat finanční pomoc Řecku v hodnotě 110 miliard eur (2,9 bilionu Kč) rozvrženou do tří let.
  • Euro se propadlo na nové 14měsíční minimum vůči dolaru poté, co Evropská centrální banka nenavrhla žádná dodatečná opatření na zmírnění dluhové krize v Řecku. Investoři se obávají, že krize by se mohla rozšířit i do některých dalších evropských zemí.
  • Světové ceny dál klesaly a americká ropa se propadla až na více než dvouměsíční minimum k 78 dolarům za barel. Ropný trh je pod tlakem rizika šíření řecké dluhové krize na další země eurozóny a ceny ropy sráží rovněž růst dolarového kurzu vůči euru.
  • Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta, kde ji drží už celý rok. Trhy ale bude zajímat hlavně odpolední tisková konference, kde by prezident ECB Jean-Claude Trichet měl nastínit postoj banky k dluhové krizi v Řecku.

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové jako dárek!

Sjednete si penzijní připojištění s AEGONEM penzijním fondem a získáte jako dárek batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové. Podmínky jsou jednoduché. Uzavřete smlouvu o penzijním připojištění od 1.5. do 31.5.2010 přes naše Prodejní centrum s minimálním příspěvkem účastníka 300 Kč, zaplaťte alespoň jeden měsíční příspěvek a batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové je Váš!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Průměrná pořizovací hodnota nového bytu v bytovém domě v roce 2009 činila 2,038 milionu korun, což je meziročně o 7,3 procenta více. Důvodem jsou zvyšující se náklady na výstavbu, řekl vrchní ředitel sekce produkčních statistik Českého statistického úřadu Josef Vlášek.
  • Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí klesl meziročně o téměř dvacet procent na 8,34 miliardy Kč. Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se snížil o 13,1 procenta na 8,8 miliardy Kč. Objem úvěrů pro podnikatele stoupl meziročně o 7,4 procenta na pět miliard Kč.
  • Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, za letošní první čtvrtletí vzrostl o 15,7 miliardy Kč na 249,8 miliardy korun. Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla o 11,45 miliardy korun, v domácích fondech o 3,82 miliardy korun. 
  • Průmyslová výroba v březnu meziročně vzrostla o 10,2 procenta po únorovém růstu o sedm procent. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce v březnu meziměsíčně vyšší o 0,7 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel.
  • Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět převážně stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,33 koruny za litr, byl tak o 19 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 22 haléřů na průměrných 30,87 koruny za litr.
  • Česká národní banka ponechala ve své nové prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,4 procenta. Pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu zhoršila na 1,8 procenta z předchozích 2,1 procenta.
  • Pro snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovali čtyři členové bankovní rady. Dva centrální bankéři hlasovali pro ponechání úrokových sazeb beze změny. Bankovní rada tak snížila základní úrokovou sazbu na historicky nejnižších 0,75 procenta. Jednání se účastnilo šest členů bankovní rady, chyběla Eva Zamrazilová.
  •  Tuzemská Raiffeisenbank koupila od české pobočky Citibank portfolio spotřebitelských úvěrů za téměř 750 milionů korun. Klientům se podmínky úvěrů nijak nemění, informovaly banky. Klienti Citibank se tak stali zákazníky Raiffeisenbank k 1. květnu a o transakci byli již informováni. Banky nebudou zveřejňovat finanční detaily transakce.
  • Společnost Fio získala od ČNB bankovní licenci. Stala se tak další bankou působící na českém trhu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Mateřská - souhlasíte s navrácením její výše na úroveň roku 2009?

                                                           



Anketa

Řecko požádalo o mezinárodní pomoci, na které se dohodlo s ostatními členy eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem o čerpání pomoci v objemu až 45 miliard eur (až 1,1 bilionu Kč). Myslíte si, že to byl krok správným směrem?

  • Ano, pomoc byla nutná, aby nedošlo k rozvrácení EU -  5 %
  • Ano, pomoc je v zájmu stability eura -  10 %
  • Ne, peníze Řecku vystačí maximálně na 1 rok -  13 %
  • Ne, EU dala precedent i pro další zadlužené státy -  72 %

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU