ECB bude nakupovat dluhopisy zemí, které dopadnou jako Řecko

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. května (zpravodajové ČTK) - Evropská centrální banka by začala nakupovat státní dluhopisy zemí, které by se ocitly v podobných problémech jako silně zadlužené Řecko. ČTK to dnes řekl diplomatický zdroj. Banka tento krok dosud odmítala, přestože se o něm začalo v poslední době spekulovat kvůli zhoršení situace na finančních trzích.

Případný nákup státních dluhopisů naznačil po jednání ministrů financí EU, které dnes skončilo v Bruselu, i eurokomisař Olli Rehn, ale novináře odkázal na stanovisko Evropské centrální banky. Ta by jej měla zveřejnit v následujících hodinách.

Evropská centrální banka jednala již v pátek neplánovaně o horšící se situaci na peněžních trzích v důsledku eskalace dluhové krize Řecka. Na peněžních trzích v sílících obavách z přenesení krize na další země eurozóny v poslední době trvale rostou mezibankovní úrokové sazby a trhy už začínají být ochromeny podobně jako na podzim 2008, kdy v USA plnou silou propukla finanční krize.

V září 2008 bankrot banky Lehman Brothers paralyzoval globální peněžní trhy a ohrozil celý finanční systém. Podobnost s předloňskou krizí je v tom, že banky zastavují úvěry, protože nevědí, jak dalece jsou jejich partneři ohroženi rizikovými řeckými aktivy. Tato nejistota se začíná šířit i na aktiva jiných ohrožených zemí jako Portugalsko nebo Španělsko.

Pozdvižení na trzích v minulých dnech vyvolala spekulace, že ECB začne ve spolupráci s americkou centrální bankou (Fed) znovu poskytovat i dolarové úvěry a dlouhodobější půjčky, jimiž zmírňovala situaci na trzích po krachu Lehman. ECB zprávy odmítla komentovat a jeden z bankovních obchodníků zdůraznil, že banka pouze chce od komerčních institucí slyšet jejich názor na situaci.

Obavy z vyhlášení státního bankrotu v Řecku vyvolávají strach o zdraví bank v eurozóně, které drží řecké dluhopisy v objemu desítek miliard eur. Evropské banky řeckým protějškům půjčovat přestaly již dávno, podobné odstavení od peněz však nyní hrozí španělským a portugalským bankám.

urm pkt pek

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK