HDP Lotyšska ve čtvrtletí vzrostl o 0,3 pct, ale meziročně klesl

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Riga 10. května (ČTK) - Lotyšská ekonomika, jedna z nejvíce postižených krizí mezi evropskými státy, v prvním čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta. Proti stejnému období minulého roku byl ale hrubý domácí produkt Lotyšska nižší o šest procent, ukázaly dnes oficiální statistiky.

Meziroční pokles se opírá o předběžné odhady a je nejmírnější od třetího čtvrtletí 2008. Tehdy se výkon lotyšské ekonomiky meziročně snížil o 5,2 procenta.

Podle ministerstva financí Lotyšska se ekonomika země pomalu oživuje z recese. Úřad se přitom také odvolává na dnešní zprávu, podle níž se výkon zpracovatelského průmyslu za první čtvrtletí zvýšil meziročně o 9,6 procenta.

Lotyšsko postihla hospodářská recese ze všech států Evropské unie nejvýrazněji; předcházely jí přitom roky výjimečného růstu. Loni se hrubý domácí produkt země propadl o 18 procent, což je pro pobaltský stát rekord. Nezaměstnanost podle Eurostatu přesahuje v Lotyšsku 22 procent, což je nejvíce v EU.

Koncem roku 2008 hrozil zemi bankrot, a proto se obrátila s prosbou o pomoc na Mezinárodní měnový fond a EU. Výměnou za pomoc 7,5 miliardy dolarů vláda odsouhlasila řadu úsporných opatření včetně snížení mezd ve veřejném sektoru a omezení úředního aparátu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK