Airbus chce letos prodat více než 20 obřích A380

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 10. května (ČTK) - Airbus zdvojnásobil letošní cíl prodeje obřích A380 na více než 20 strojů. Poukazuje přitom na vzestup osobní letecké přepravy ve světě, který naznačuje oživování světové ekonomiky po krizi.

Největší světový výrobce dopravních letadel také naznačil, že nynější pokles v cyklu výroby letadel je mírný a že se růst opět obnoví. Zvýšení produkce podnik již plánuje na druhou polovinu roku.

Obchodní ředitel John Leahy na začátku roku předpovídal, že podnik letos prodá deset strojů A380, každý za 340 milionů dolarů. Dnes manažer uvedl, že by to mohlo být více než dvacet kusů. Výrazný růst nákladní letecké přepravy pak napovídá, že se oživuje i světová ekonomika.

Airbus předpovídá, že během letošního roku získá zakázky na 250 až 300 letadel. Dodávky letadel z předběžných objednávek by mohly dosáhnout podobného čísla jako loňský rekord 498.

Airbus uvádí, že sehnal kupce na 202 obřích A380 celkem. Kritici ale říkají, že letadlo o 525 místech, které létá od roku 2007, se prodává v porovnání se středně velkými stroji relativně špatně, protože je jeho provoz omezen na velká mezikontinentální letiště. Leahy namítá, že růst velkoměst prodeji A380 napomůže, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK