Bulharsko prodá svou třetinu distribuční firmy německé E.ON

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 11. května (ČTK) - Bulharská vláda prodá v rámci plánované privatizace německému energetickému koncernu E.ON svých 33 procent akcií jeho bulharské distribuční společnosti. O tomtéž kroku chce Sofia jednat se společností ČEZ a rakouskou EVN, dalšími dvěma zahraničními většinovými majiteli bulharských distributorů elektřiny, řekl dnes bulharský ministr hospodářství a energetiky Trajčo Trajkov.

Bulharsko v roce 2004 prodalo po 67 procentech akcií na tamních distributorech elektřiny do rukou společností E.ON, ČEZ a EVN. ČEZ kontroluje distributora CEZ Razpredelenie, který dodává elektřinu více než dvěma milionům odběratelů na západě Bulharska včetně Sofie. E.ON operuje na severovýchodě země a má asi 1,1 milionu zákazníků.

Nová vláda pravého středu, která nastoupila loni v červenci, má v plánu odprodat menšinové podíly v 55 firmách, aby získala peníze k ozdravení veřejných financí. Trajkov uvedl, že proces prodeje podílu do rukou E.ON potrvá tři až pět měsíců. Bulharská pobočka německé firmy zprávu komentovat odmítla, Trajkov však řekl, že firma byla informována a plán podpořila.

Trajkov odhadl, že stát by za podíl na distributorovi mohl od E.ON dostat cenu srovnatelnou s plánovaným prodejem podílu na domácím výrobci cigaret Bulgartabak. Cena za něj se odhaduje až na 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč).

Vláda minulý měsíc zahájila audity tří distribučních podniků. Premiér Bojko Borisov předtím obvinil předešlou vládu z nevýhodných privatizačních kontraktů, které nyní údajně vedou ke zvýšení cen za elektřinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK