Michl: Věřím na bankrot jako jedinou možnost

17.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud nezemřeme na dluhy, pak mám v hlavě vizi renesance Evropy, kterou povedou Německo, Francie a Česká republika, uvedl pro Finance.cz Aleš Michl, ekonomický analytik společnosti Raiffeisenbank.


Aleš MichlS Alešem Michlem, ekonomickým analytikem Raiffeisenbank, který dříve působil i jako poradce místopředsedů vlády pro ekonomiku Jiřího Havla a Martina Jahna, jsme si povídali o Řecku a jeho problémech veřejného rozpočtu.


Na úvod vás požádám o vysvětlení jak se Řecko do této situace vlastně dostalo. Deficit řeckého rozpočtu byl loni podobný jako Irska či Velké Británie. Proč tedy zrovna Řecko dostalo do takových potíží?
Všichni máme rádi řecký salát a slunění se u moře – ale nic moc víc o Řecku nevíme. Koukněte na tři deficity Řecka. Za prvé, deficit rozpočtu byl loni 13,6 % HDP. Irsko mělo schodek 14,3 procent HDP. V tomto Řecko nevybočuje. Za druhé, problémy s dluhy mají již od osmdesátých let. Loni byl celkový dluh na 115 % HDP, třeba v Itálii to bylo to samé. Také nic nového. Třetí deficit, je u morálky a důvěry. A o to v Řecku jde. V tom se odlišuje. Málokdo zemi věří nejen zveřejňovaná statistická čísla - fixlovalo je, ale hlavně to, že veřejné finance dá někdy do pořádku. Prostě má už tak začervenou ekonomiku a hlavně veřejnou sféru, že je vám na zvracení.

Co podle vás bude vzniklá situace představovat pro Evropu jako takovou?
"Half-Way-to-Hell Club" se říkalo devatenácti dělníkům, kteří během třicátých let minulého století spadli ze stavby mostu Golden Gate u San Francisca. Před smrtí je zachránila napnutá nouzová síť. Teď to platí pro eurozónu. Nouzovou sítí jsou hlavně Němci. Na jejich vůli a peněženkách záleží… Právě jsem se vrátil ze služební cesty a dovezl si německý časák Focus Money. Jeho titulka hlásá: "Ich will meine D-Mark zurück!"… Hmm…(pozn. redakce: Chceme naší marku zpátky)

Myslíte, že dojde ke přehodnocení dodržování vnitřních pravidel nebo jen zpřísnění kritérií nově přistupujících států?
Dokud se někdo pořádně nevykoupe v bahně a skutečně nezbankrotuje, nic se nezmění. Možná vznikne zase nějaká stostránková studie o tom, jak už se to dodržovat bude a co je třeba zlepšit. Politici udělají tiskovku, řeknou jak to bude skvělé, vy o tom napíšete… Nepřijde vám to ale naivní? Vždyť mi dluhy řešíme novými dluhy…

Evropa a Mezinárodní měnový fond se dohodli na finanční pomoci Řecku. Myslíte si, že poskytnutím pomoci budou problémy Řecka vyřešeny?
Řada států bude čelit bankrotům. Třeba současná hodnota nákladů na stárnutí populace je číslo řádově o jednu nulu vyšší než všechny ty nesmyslné boje vlád s recesí a „krizí“ na úkor dluhů.

Mnoho Evropanů nechce splácet cizí dluhy a žádá vyloučení Řecka z Eurozóny. Co by to pro Řecko znamenalo?
Právník Evropské centrální banky Phoebus Athanassiou publikoval studii, kde konstatuje, že neexistuje mechanismus, jak donutit člena opustit eurozónu. Je tu ale možnost vyjednat "dobrovolný" odchod z EU. Varianta opustit euro není podle něj ve smlouvách zmíněna. Proto podle Athanassiouse je jedinou možností, jak se zbavit eura, odejít i z EU. Nejsem právník, ale má-li ten chlapík pravdu, pak by vaše alternativa znamenala konec Řecka v EU, bankrot státu a řady domácností a příjezd kravaťáků z Mezinárodního měnového fondu.

Jaké vidíte další varianty řešení řeckého deficitu? A kterou z nich byste upřednostňoval?
Věřím na bankrot jako jedinou možnost, kdy politici, kteří léta reformami pohrdali, konečně procitnou. Nic jiného nepomůže. K činům donutí politiky pouze jakýsi „Sense of urgency“ – tedy spadnutí do bláta, nějaký velký problém…

Co si myslíte o „přenesení řecké nákazy“ na ostatní státy Evropské unie? Bylo by vůbec z čeho dalším zemím pomáhat?
Řecko nikoho nakazit nemůže, všichni už v tom dávno jedou. Koukněte jak každý kupí dluhy nezávisle na tom, zdali je období růstu anebo poklesu. Politici se mi smějí do očí, když vyslovím sousloví vyrovnaný rozpočet…. A jestli je pomáhat z čeho? Jste ochotná platit vyšší daně a z nich pomáhat jiným zemím, které se flákají v reformách a lenoší? A myslíte si, že Němci a Francouzi ochotní budou i nadále? Že když budeme nad reformami i nadále ohrnovat nos, že i za nás účet dorovnají?

Evropa se situací kolem Řecka pořádně otřásla v základech. Co si myslíte, že to bude pro jednotnou měnu Euro znamenat do budoucna?
Show must go on. Do dne, kdy dojdou prachy. Jiná budoucnost může být: Pokud nezemřeme na dluhy – a to podtrhuji - pak mám v hlavě vizi renesance Evropy, kterou povedou Německo, Francie a Česká republika. Nikoliv díky politikům ani euru, ale díky podnikům a jejich zaměstnancům. A to proto, že jsou průmyslové země. Máme v průmyslu tradici a špičkové výrobky za rozumnou cenu - a tím se dá trumfnout Čína. Nikoliv ve službách, ale v tradičním průmyslu je síla.

Co to vše znamená nyní pro ČR? Je pro nás vůbec ještě výhodné přijmout společnou měnu Euro?
Proč bychom měli přijímat euro? Nejdřív je třeba si udělat domácí úkoly, dát do pořádku veřejné finance, testovat kursový vyrovnávací mechanismu a pak se bavme co dál… Ať nějaký čtenář vašeho webu napíše diplomku na kursový vyrovnávací mechanismus platební bilance a ať vůbec nekouká na ty maastrichtská kritéria, o tom to je…

Problémy Řecka vyvolaly pořádný zmatek na finančních trzích, který byl ve znamení vysoké nedůvěry investorů vůči schopnosti země splácet svůj dluh. V jakém trendu se budou pod vlivem Řecka dál vyvíjet finanční trhy?
Trend bude odpovídat nesnesitelné lehkosti bytí – vítejte v nové realitě.

Děkuji za rozhovor,
Sabina Šebestíková, Finance.cz

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU