Co týden dal?

14.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden přinesl mimo jiné důležitá data ohledně nezaměstnanosti a inflace. Vězte tedy, že nezaměstnanost klesala více, než se očekávalo, a inflace by v dohledné době neměla představovat problém. Více v pravidelném týdenním souhrnu...

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service v nečekané reakci komentovala svůj postoj k závazkům Řecka a Portugalska. Agentura u obou zemí uvažuje o snížení ratingu, v případě Řecka dokonce do spekulativního pásma. Přidala by se tak ke konkurenční agentuře Standard & Poor's, která rating Řecka srazila do spekulativního pásma před dvěma týdny.
  • Španělsko a Portugalsko budou v letošním a příštím roce snižovat rozpočtové deficity hlouběji, než původně jejich vlády plánovaly. Madrid dal rovněž najevo, že nemá v úmyslu uchýlit se k finanční pomoci nabídnuté eurozónou. Obě země jsou nyní vedle Irska nejvíce ohroženy nákazou z řecké dluhové krize a právě jim je určen plán finanční pomoci, který dnes přijali ministři financí Evropské unie pro země ohrožené v budoucnu podobnými problémy jako Řecko. 
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) opět mírně zvýšila odhad letošního růstu světové poptávky po ropě, přebytek dodávek na trh tím ale přesto nezmizí. Kartel ropných exportérů v pravidelné měsíční zprávě uvedl, že se letošní poptávka zvýší o 950.000 barelů za den.
  • Rozpočet Spojených států v dubnu skončil deficitem 82,69 miliardy dolarů (1,67 miliardy Kč). Meziročně je téměř čtyřikrát vyšší a za měsíc duben jde o rekord, uvedlo americké ministerstvo financí. Loni v dubnu byl deficit 20,91 miliardy dolarů.
  • Hrubý domácí produkt Řecka se v prvním čtvrtletí snížil o 0,8 procenta, což je lepší výsledek, než se čekalo na finančních trzích, a stejný pokles, jaký Řecko zaznamenalo i ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Ve svém rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat.
  • Generální ředitel největší německé banky Deutsche Bnak Josef Ackermann pochybuje, že Řecko splatí dluhy. Dohodnutý stabilizační fond podle něj pomůže stabilizovat Španělsko a Itálii, zatímco s Portugalskem to bude těžké.
  • Míra nezaměstnanosti v Řecku se v únoru vyhoupla na více než šestileté maximum 12,1 procenta z lednových 11,3 procenta. Výrazný růst nezaměstnanosti patrný z údajů statistického úřadu bude podle ekonomů vzhledem k propadu ekonomiky dál pokračovat.
  • Ceny zlata v eurech, švýcarských francích a librách na trhu vystoupaly na nový rekord. Zájem o zlato mezi investory vyvolal pokles eura způsobený strachem z dluhové krize v eurozóně.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové jako dárek!

Sjednete si penzijní připojištění s AEGONEM penzijním fondem a získáte jako dárek batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové. Podmínky jsou jednoduché. Uzavřete smlouvu o penzijním připojištění od 1.5. do 31.5.2010 přes naše Prodejní centrum s minimálním příspěvkem účastníka 300 Kč, zaplaťte alespoň jeden měsíční příspěvek a batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové je Váš!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Příští česká vláda musí přijít s věrohodným a podrobným plánem stabilizace veřejného dluhu, jinak České republice hrozí snížení ratingu. Agentuře Reuters to řekl analytik mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service Dietmar Hornung. Česká republika má teď od Moody's hlavní rating na stupni A-1.
  • Míra nezaměstnanosti se v dubnu proti březnu snížila o pět desetin procenta na 9,2 procenta, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Výrazný pokles byl do jisté míry překvapivý, nejnižší odhad mezi analytiky ukazoval na její snížení pouze na 9,4 procenta. Jde tak již o třetí měsíc v řadě, kdy úřady zaznamenaly nižší nezaměstnanost, než jakou odhadoval trh. Více v pravidelném ekonomickém komentáři: V dubnu klesla nezaměstnanost o dalších 0,5 %.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zrychlil na 1,1 procenta z březnových 0,7 procenta. Meziměsíční inflace byla 0,3 procenta. Za růstem cen byly především dražší pohonné hmoty. Údaje o dubnové inflaci podle analytiků naznačují další růst spotřebitelských cen. Růst inflace až ke dvěma procentům během léta podle ekonomů bude souviset s postupným ekonomickým oživením. Inflace by ovšem neměla být nadále pro ekonomiku problémem. 
  • Tuzemští dopravci stále více jezdí tankovat levnější naftu do zahraničí. Za 1. čtvrtletí klesl objem tankování u českých čerpacích stanic o téměř 20 procent. Vyplývá to ze statistiky společnosti DKV Euro Service, která provozuje karetní systém pro čerpání pohonných hmot.
  • Hospodaření firemních prodejen prostějovského Oděvního podniku (OP), který je od května v konkurzu, skončilo v prvním čtvrtletí ztrátou 12,8 milionu korun. OP svoji prodejní síť postupně redukuje. Ještě na konci roku 2008 měl v Česku a na Slovensku 117 obchodů, ke konci dubna jich bylo 58. Podle představenstva společnosti by se měl počet prodejen ještě snížit.
  • České dráhy v prvním čtvrtletí hospodařily se ziskem dva miliony korun. Výsledek je o 125 milionů korun lepší než za první čtvrtletí loni. Na tiskové konferenci to uvedl generální ředitel drah Petr Žaluda. Za ziskem je podle něj snížení nákladů a růst tržeb. Dráhy čtvrtletní výsledky zveřejnily poprvé.
  • Prezident republiky Václav Klaus podepsal zákon, který zvyšuje limit pojištění bankovních vkladů z dosavadních 50.000 eur na 100.000 eur, tedy asi 2,5 milionu korun. Prezident podepsal i zákon, který má snížit administrativní zátěž podnikatelů nebo zákon upravující přidělování a odebírání vysílacích kmitočtů.
  • Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět výrazně stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,60 koruny za litr, byl tak o 27 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 41 haléřů na průměrných 31,28 koruny za litr.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Souhlasíte s pomocí zadluženému Řecku?

Řecko požádalo o uvolnění pomoci slíbené od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v objemu až 45 miliard eur. Souhlasíte s tímto krokem?

                                                     


Anketa

Průměrná pořizovací hodnota nového bytu v bytovém domě v roce 2009 činila 2,038 milionu korun, což je meziročně o 7,3 procenta více. Jaký vývoj odhadujete pro rok 2010?

  • Ceny bytů v roce 2010 budou nižší - 59 %
  • Ceny bytů v roce 2010 budou vyšší - 41 %

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU