Mobilní sítě většinou fungují, mají problémy s dodávkami proudu

18.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Mobilní sítě v oblastech postižených záplavami až na krátkodobá lokální přetížení fungují. Komplikace způsobují přerušené dodávky elektřiny, kvůli kterým běží základnové stanice na baterie nebo dieselové agregáty, uvedli dnes operátoři pro ČTK.

Zatímco v pondělí byly největší výpadky dodávek proudu na Bruntálsku a Frýdeckomístecku, dnes se komplikace přesunuly směrem na Bohumín a Přerov. Například T-Mobile má od pondělí bez proudu 20 vysílačů, ale 17 běží na záložní zdroje. Dnes k nim přibyla základnová stanice v Bohumíně.

"V pondělí v postižených oblastech docházelo k lokálnímu přetížení, protože lidé volali o zhruba 50 procent víc než normálně. Dnes se ale provoz uklidnil a pomalu se vrací na běžné hodnoty," uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Podle mluvčího Vodafonu Miroslava Čepického se zatím žádný z vysílačů nedostal pod vodu. "Naši technici jsou v terénu a k vysílačům, které jsou odříznuty od elektrického proudu, připojují záložní generátory," dodal.

Telefónica O2 přepnula mobilní síť v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji do stavu krize. "Dochází k navýšení priorit účastníků krizové komunikace Integrovaného záchranného systému. Navýšení se týká všech krizových čísel, a to do odvolaní," uvedl mluvčí Martin Žabka.

V pondělí kvůli výpadku elektrické energie z veřejné distribuční sítě a nemožnosti doplnění záložních zdrojů u ústředny v Široké Nivě na Bruntálsku ztratilo telefonní spojení 89 zákazníků pevných linek a pro 150 klientů byl nedostupný rychlý internet. Telefónica dnes spojení obnovila.

V Moravskoslezském kraji kvůli povodním stále trvá stav ohrožení pro celé území kraje. Povodňová komise Zlínského kraje vyhlásila stav ohrožení deset minut před pondělní půlnocí pro úsek toku Moravy na území Zlínského kraje. Hejtman Olomouckého kraje vyhlásil stav nebezpečí pro Hranice a Přerov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK