Některé firmy na Karvinsku i dnes omezily kvůli záplavám provoz

18.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 18. května (ČTK) - Některé firmy na Karvinsku i dnes omezily kvůli povodním své provozy. Například bohumínská hutní firma ŽDB Group zastavila provoz válcovny, výrobce drátů Bekaert Bohumín zcela zastavil výrobu už v pondělí. Třinecké železárny dnes odstavily vysokou pec a dvě aglomerace kvůli zaplavenému materiálu. Řada zaměstnanců i dnes pomáhala firmám s protipovodňovou ochranou, zjistila ČTK.

Společnost ŽDB Group, kterou tvoří sedm závodů, zachovala klíčové provozy, ale z preventivních a bezpečnostních důvodů odstavila válcovnu. "Je to opatření na nezbytně nutnou dobu, než pomine povodňové nebezpečí. Od čtvrtka by už mohl naběhnout plný provoz ve všech závodech," řekl ČTK finanční ředitel společnosti Tomáš Hladík.

Společnost zatím není zatopena, ohrozit by ji však mohlo zaplavení kanalizace vzedmutím toku Bajcůvka. "Po povodních v roce 1997, kdy byly několik dní mimo provoz všechny závody, jsme do kanalizace investovali kolem 40 milionů korun," dodal ředitel.

Odstávka se dotkla několik desítek zaměstnanců ranní směny, někteří se kvůli vlastním problémům nedostali do práce. "Výrobu jsme operativně zajišťovali díky náhradním zaměstnancům, kteří se mohli dostavit," řekl ČTK vedoucí oddělení Ekologie Alois Štverák, pověřený koordinací protipovodňových opatření. ŽDB Group zaměstnává na Karvinsku na 2000 lidí.

Zcela zastavena zůstala i dnes výroba drátů v bohumínském Bekaertu. Zaměstnanci, kteří se do práce dostavili, pomáhali například s pytli s pískem. "Zaplavení zatím nejsme, i když už máme vodu na pozemku. Vypadá to, že výrobu neobnovíme ani zítra (ve středu)," řekl ČTK generální ředitel společnosti Jiří Formánek.

V Třineckých železárnách voda zaplavila vstupní směs pro vysokou pec a aglomeraci číslo jedna a dvě, které musely být odstaveny. Firma zároveň omezila provoz na dvou převážkových tratích. "Další vývoj bude záležet na počasí," řekla ČTK mluvčí společnosti Dušana Chreneková.

K protipovodňovým opatřením přistoupila preventivně i bohumínská Bochemie, přestože areál firmy není zaplaven ani ohrožen. "Odstavili jsme některé technologie a agregáty, výrobky i suroviny jsme přestěhovali z míst, kde by při přívalové vlně hrozilo zatopení," řekla ČTK mluvčí firmy Eva Kijonková. Zaměstnanci se podíleli na opatřeních, přemisťovali sklady a zabezpečovali stroje. "Situace je stabilizována," dodala mluvčí.

Povodně zasáhly část provozů v dopravní společnosti AWT (dříve OKD, Doprava), které byly odstaveny. Mimo dosah vody se firmě podařilo udržet nákladnou techniku. "Navzdory živlu společnost zajistila obsluhu dolů, elektráren i tepláren na Ostravsku," uvedl mluvčí AWT Petr Jonák. Firma je, stejně jako loni, připravena poskytnout techniku při likvidaci povodňových škod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK