Soud ve čtvrtek vynese rozsudek ve sporu mezi MF a imAGe Alpha

19.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Městský soud v Praze by měl ve čtvrtek vynést rozsudek ve sporu mezi ministerstvem financí a společností imAGe Alpha; spor o 11 miliard korun souvisí s převzetím IPB Československou obchodní bankou. Minulý týden soud projednal důkazy, provedl shrnutí a vyslechl závěrečné řeči obou stran sporu.

Obvodní soud pro Prahu 2 loni v květnu rozhodl, že společnosti imAGe Alpha a IPB Group Holding by měly zaplatit ministerstvu financí zastupovanému Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových 11,2 miliardy korun. Společnost se následně odvolala k Městskému soudu v Praze.

Spor o 11 miliard korun souvisí s převzetím IPB Československou obchodní bankou. Uvedených 11 miliard požadovala Česká konsolidační agentura (následně MF) po společnosti imAGe Alpha jako ručiteli úvěrů. imAGe Alpha byla původním dlužníkem, pak ale dluhy stejně jako další majetek prodala IPB Group Holdingu, který v roce 2000 přešel pod ČSOB.

Podle zástupců imAGe Alpha společnost disponovala v okamžiku, kdy se prodávala, dostatkem aktiv na to, aby byly závazky uhrazeny. Právě proto by podle ní měla dlužných více než 11 miliard zaplatit ČSOB. Banka obvinění odmítá s tím, že nikdy nebyla v právním vztahu se společností imAGe Alpha a nenese za jednání jejího managementu žádnou odpovědnost. imAGe Alpha s tím nesouhlasila a v květnu 2006 podala žalobu na ČSOB

Podle imAGe Alpha se ČSOB provinila tím, že při převodu IPB porušila smlouvy. Podle žaloby si nechala hodnotné dceřiné společnosti. Nesplacené úvěry se poté na základě státní záruky ocitly v České konsolidační agentuře a ČSOB za ně inkasovala náhradu.

Jediným akcionářem imAGe Alpha se stal v roce 2005 mezinárodní investor Weinberger Holding, v představenstvu zastoupený předsedkyní Astrid Belovou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK