Co týden dal?

21.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německo chce v eurozóně prosadit zákon o vyrovnaných rozpočtech, schodky by tak v budoucnosti byly zapovězeny. Nyní je v EU a v eurozóně povolený deficit až 3 % HDP. Většina zemí však tuto hranici výrazně překračuje. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americký Senát schválil nejrozsáhlejší reformu regulace finančního sektoru od 30. let minulého století. Jde o velké vítězství pro prezidenta Baracka Obamu, jenž se o přijetí zákona velmi zasazoval. Reforma je reakcí na finanční krizi a měla by zabránit jejímu opakování. Podle některých amerických zákonodárců a komentátorů však mohla být přísnější.
  • Řecko díky penězům od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu plně uhradilo tento týden splatný dluhopis v objemu 8,5 miliardy eur (218 miliard Kč). Řecká vláda sjednala dohodu o finanční pomoci s MMF a Evropskou unií na počátku května, aby stihla půjčenými penězi splatit právě tento dluhopis.
  • Britský ministr financí George Osborne potvrdil, že nová koaliční vláda letos vyškrtne ze státních výdajů šest miliard liber (asi 180 miliard korun). Bude také vytvořen nezávislý úřad, který bude připravovat ekonomické předpovědi, aby vláda nemohla tyto projekce ovlivňovat svými politickými zájmy.
  • Německo chce v eurozóně prosadit zákon o vyrovnaných rozpočtech, schodky by tak v budoucnosti byly zapovězeny. V současnosti je v EU a v eurozóně povolené, aby roční rozpočtový deficit dosahoval až tří procent HDP. Většina zemí však tuto hranici výrazně překračuje, přičemž Řecko se kvůli silnému zadlužení ocitlo na pokraji bankrotu, dluhová krize navíc šíří i do dalších zemí a podtrhává důvěryhodnost eura na finančních trzích.
  • Příjmy Řecka z turistiky letos zřejmě klesnou o sedm až devět procent. Uvedl to šéf hotelové federace Hellenic Hotel Federation Andreas Andreadis. Cestovní ruch je přitom velmi důležitý pro ekonomiku země, která se potýká s dluhovou krizí, a na celkovém hrubém domácím produktu má téměř pětinový podíl.
  • Popel v ovzduší ze sopky pod islandským ledovcem Eyjafjallajökull ukázal, že úřady pro řízení evropského leteckého provozu naléhavě potřebují nová pravidla, aby se prostor na Evropou nezavíral zbytečně. Uvedlo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou přepravu. Sdružení uvádí, že za nynější situace a pravidel se v některých případech uzavírá letecký prostor zbytečně. Jen v pondělí se v Evropě musela zrušit další tisícovka letů.
  • Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group v prvním čtvrtletí zvýšila hrubý zisk o deset procent na 133,4 milionu eur (3,4 miliardy Kč). V České republice stoupl hrubý zisk dokonce o 30 procent na 31,5 milionu eur (zhruba 809 milionů Kč) a VIG se poprvé stala jedničkou na českém trhu s životním i neživotním pojištěním. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové jako dárek!

Sjednete si penzijní připojištění s AEGONEM penzijním fondem a získáte jako dárek batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové. Podmínky jsou jednoduché. Uzavřete smlouvu o penzijním připojištění od 1.5. do 31.5.2010 přes naše Prodejní centrum s minimálním příspěvkem účastníka 300 Kč, zaplaťte alespoň jeden měsíční příspěvek a batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové je Váš!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Na protipovodňová opatření bylo v letech 2002 až 2009 v Česku vydáno více než 10,5 miliardy korun z dotačních programů i dalších zdrojů. Loni přitom čerpání peněz zrychlilo, příjemci z programu získali přes 2,5 miliardy korun. Dalších téměř 11 miliard má na prevenci proti povodním směrovat v letech 2010 až 2013.
  • Úrokové sazby u hypotečních úvěrů klesly v dubnu na více než dvouletá minima a pohybují se nyní zhruba na úrovni listopadu 2007. Průměrná sazba z dubnových hypoték dosáhla na 5,29 procenta, což je meziměsíčně o 12 bazických bodů méně. Počet i objem nových hypoték se v dubnu snížil. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex.
  • Generální ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovny a AEGON Penzijního fondu Vladimír Bezděk rezignoval na své funkce. K tomuto rozhodnutí ho vedly osobní důvody. V čele expertní skupiny pro přípravu důchodové reformy však Bezděk zůstane.
  • Společnost Telefónica O2 letos plánuje propustit zhruba pět procent ze svých 8000 zaměstnanců. Firma nedávno schválila restrukturalizační program, který s propouštěním počítá.
  • Objem všech nedoplatků v příjmech státního rozpočtu loni vzrostl na 167,2 miliardy korun a proti předchozímu roku se zvýšil o 2,3 miliardy. Více než polovinou se na tomto objemu podílely dlužné daně, třetinu tvořily nedoplatky u sociálního pojištění a zhruba pět procent nedoplatků evidovali celníci.
  • Spotřebitelské úvěry pro domácnosti jsou letos nejdražší za posledních pět let, jejich ceny měřené roční procentní sazbou nákladů (RPSN) se postupně zvyšují od května 2007. Naopak firemní úvěry od července 2008 zlevňují. Vyplývá to ze systému ARAD České národní banky.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje omezení státních podpor bydlení. Ve hře je i státní příspěvek ke stavebnímu spoření. Důvodem je hospodářská krize a zadlužení státu. Státní podpora bydlení má směřovat hlavně k sociálně nejpotřebnějším.
  • Společnost RegioJet, kterou vlastní Student Agency podnikatele Radima Jančury, uzavřela dohodu o nákupu devíti elektrických lokomotiv od italského soukromého dopravce Ferrovie Nord Milano. Firma nyní vybírá dodavatele vagonů a podala žádost Správě železniční dopravní cesty, aby jí přidělila potřebnou kapacitu tratí. Vyjet na dálkové tratě chce za necelý rok.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Souhlasíte s pomocí zadluženému Řecku?

Řecko požádalo o uvolnění pomoci slíbené od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v objemu až 45 miliard eur. Souhlasíte s tímto krokem?

                                                              

Anketa

Průměrná pořizovací hodnota nového bytu v bytovém domě v roce 2009 činila 2,038 milionu korun, což je meziročně o 7,3 procenta více. Jaký vývoj odhadujete pro rok 2010?

  • Ceny bytů v roce 2010 budou nižší - 66 %
  • Ceny bytů v roce 2010 budou vyšší - 34 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU