Díl I.: Rodina Kytičkova kupuje nové auto na leasing

11.11.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V následujících šesti dílech nového seriálu naleznete další rady, které jistě uplatníte při řešení vlastních finančních otázek, přání či problémů... Je tedy velká pravděpodobnost, že i Vy si budete moci asociovat některé rady do reálného života...

Rodina: muž 55 let, žena 50 let, děti zaopatřené a samostatné. Paní Kytičková byla dlouhodobě nezaměstnaná a nyní si našla práci. Proto se volné prostředky v rodinném rozpočtu Kytičkových zvýšily o 3 000 Kč za měsíc. Jejich dávným přáním bylo pořízení nového automobilu. Nový automobil je jejich priorita číslo jedna. V neposlední řadě patří k jejich přáním zanechat po sobě nějaký majetek. Nechtějí spořit peníze na bankovních účtech. Považují za majetek svůj byt a nový automobil.

Nový automobil

Kytičkovi mají naspořeno 150 tis. Kč a lze počítat se stabilním zaměstnáním obou partnerů, tedy stabilním příjmem. Seznam leasingových společností v ČR naleznete zde. Jejich představy by splňoval automobil v hodnotě 250 tis. Kč. Ikdyž přeplacení částky při pořízení automobilu formou leasingu bývá vysoké, při akontaci 50 % nebude celkově zaplacená částka nijak dramatická. V jaké výši by se pohybovala pravidelná měsíční splátka si můžete sami vypočítat na našich kalkulačkách v sekci leasingu
Kytičkovi musí počítat i s havarijním pojištěním, které je při leasingové formě koupě povinné. Další povinností je uzavření povinného ručení, tedy pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Starý automobil

Jelikož se Kytičkovým nepodařilo prodat svůj starý vůz a nechtějí platit zbytečně povinné ručení na tento automobil, musejí ho vyřadit z evidence motorových vozidel, což je také jakýsi administrativní problém. Podrobnosti o vyřazení a odstavení vozidla a pokutách při nedodržení si můžete podrobně pročíst v sekci Pojištění.

Shrnutí

Finanční leasing – tento produkt je využit na nákup nového automobilu, protože rodina chtěla dražší automobil a neměla dostatek finanční hotovosti. Přeplacení není vysoké, jelikož akontace činí 60 %.

Povinné ručení – u nového automobilu jde o výdaj, který je nevyhnutelný. U starého automobilu se pojištění nebude platit, protože se automobil odhlásí z evidence.

Havarijní pojištění - bohužel je to výdaj navíc, ale rodina je ochotna jej podstoupit, jinak by si automobil, který chtějí, nekoupili.

Aktuální informace o problematice financování nákupu auta najdete v sekcích Leasing a Pojištění.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ