Co týden dal?

28.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden se nesl ve znamení výrazných poklesů na burze. Ty byly způsobeny nefalšovanou panikou investorů a obav z udržitelnosti deficitů států EU. Také předvolební nejistota ze sestavení silné vlády stoupá, což trhům a ani koruně nepřidalo.

Posledních 7 dní ve světě

  • Palubní personál britské letecké společnosti British Airways zahájil pětidenní stávku. Firma však doufá, že velkou část letů navzdory protestu uskuteční. Představitelé podniku a odboráři ještě o víkendu jednali o odvrácení stávky, nepodařilo se jim však dosáhnout dohody.
  • Členské státy Evropské unie budou muset v budoucnosti od svých bank nejspíš vybírat zvláštní daň pro případ, že některá z nich padne. Podle deníku Financial Times s tím počítá návrh Evropské komise. Vybrané finanční prostředky mají putovat do zvláštního fondu, jenž bude muset být oddělen od státního rozpočtu.
  • Řecko prý uvažuje o vydání krátkodobých vládních dluhopisů, které by nabídlo na trhu v červenci, kdy vyprší splatnost jiných vládních dluhopisů. Hodnota emise by se mohla pohybovat kolem 4,56 miliardy eur (117,3 miliardy Kč), což odpovídá hodnotě dluhu, kterou Řecko bude muset v červenci splatit. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký situaci. Řecko naposledy nabídlo vládní dluhopisy na trhu v dubnu.
  • Schodek běžného účtu platební bilance Slovenska v březnu vyskočil na 70,1 milionu eur (1,8 miliardy Kč) z únorových upravených 35,3 milionu eur. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila slovenská centrální banka (NBS). Proti loňskému březnu je však schodek výrazně nižší.
  • Řecko se snaží vyjednat si nové podmínky, za kterých má provést drastickou reformu penzijního systému. Atény se na podmínkách dohodly s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem výměnou za pomoc v objemu až 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Nyní chce Řecko slíbené reformy oddálit a změkčit.
  • Portugalsko prodalo státní dluhopisy v objemu jedné miliardy eur (asi 25,6 miliardy Kč) splatné v roce 2015. Cenné papíry se podle tamních činitelů podařilo snadno umístil, zájem o ně byl značný a země si zajistila i dobré podmínky. Portugalsko je teď po Řecku považováno za jednu z finančně nejslabších zemí eurozóny.
  • Americké spořitelny se v prvním letošním čtvrtletí vrátily k zisku a ziskové byly již třetí čtvrtletí za sebou. Čistý zisk činil 1,82 miliardy USD (37,9 miliardy Kč), což byl nejvyšší údaj od období duben až červen 2007. V prvním loňském čtvrtletí naopak hospodařily se ztrátou 1,62 miliardy USD. Zpráva, kterou zveřejnil americký Úřad pro dohled nad spořitelnami (OTS), je dalším signálem stabilizace bankovního systému v zemi.
  • Krajský soud v Bratislavě potvrdil zrušení konkurzu na zkrachovalé aerolinky SkyEurope pro nedostatek majetku. Nevyhověl tak odvolání věřitelů, kteří žádali zrušit verdikt nižšího soudu. Zaměstnanci a věřitelé SkyEurope přijdou o peníze, které jim letecký přepravce dluží.
  • Španělský parlament těsnou většinou schválil úsporný balíček v hodnotě 15 miliard eur (384 miliard Kč), který má snížit rozpočtový deficit. Pro úsporný plán hlasovalo 169 poslanců, proti jich bylo 168.
  • Evropská komise navrhla zjednodušení pravidel pro čerpání z fondů Evropské unie. Žadatelům ubude "papírování" a budou si moci ponechat úroky z dotací. V některých případech, především pak v těch, které se týkají vědy a výzkumu, Brusel vyplatí peníze žadatelům předem.


 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové jako dárek!

Sjednete si penzijní připojištění s AEGONEM penzijním fondem a získáte jako dárek batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové. Podmínky jsou jednoduché. Uzavřete smlouvu o penzijním připojištění od 1.5. do 31.5.2010 přes naše Prodejní centrum s minimálním příspěvkem účastníka 300 Kč, zaplaťte alespoň jeden měsíční příspěvek a batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové je Váš!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Pozemky statkářky Ludmily Havránkové patří částečně i její sestře a ta se státem zatím nedohodla na směně za jiné pozemky. Vládním úředníkům se zatím nepodařilo sjednat dohodu s majitelkou jednoho z pozemků, které jsou potřeba pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové.
  • Firmy i lidé postižení záplavami mohou požádat finanční úřad o odklad placení daní. Navíc budou postižení osvobozeni od správních poplatků souvisejících s daňovým řízením, vyplývá z internetových stránek MF. V případě daňových záloh mohou FÚ platby na základě žádostí nejen stanovit jinak, ale i popřípadě od nich zcela upustit. Možné je i placení daní ve splátkách.
  • Společnost Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera chce údajně koupit malou polskou banku Meritum Bank. Meritum Bank, kterou od konce roku 2007 vlastní fond Innova Capital, se specializuje na drobné bankovnictví. V současnosti v ní pracuje 200 lidí, jde hlavně o bývalé zaměstnance GE Money Bank, kteří jsou odborníky na spotřebitelské úvěry.
  • Vláda schválila materiál informující o schůzi Rady Projektu jednoho inkasního místa. Podle něj by Jednotné inkasní místo (JIM) pro výběr daní, sociálního i zdravotního pojištění mělo plně fungovat od roku 2014. Vyplývá to z internetových stránek vlády. Projekt je rozložen do čtyř fází.
  • Vláda na svém zasedání rozhodla o vydání povodňových dluhopisů za tři miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom novináře informoval premiér Jan Fischer. Kabinet požádá vedení sněmovny, aby návrh na vypsání dluhopisů projednali poslanci ve stavu legislativní nouze na nové mimořádné schůzi parlamentu tento čtvrtek, tedy ještě před parlamentními volbami.
  • České republice nehrozí v krátkodobém horizontu zhoršení ratingu. Před českými volbami se na tom shodli představitelé ratingových společností Fitch Ratings a Moody´s, kteří hodnotili stav české ekonomiky relativně příznivě. Ve střednědobém horizontu existuje šance na zlepšení ratingu, který ale může být i ohrožen v závislosti na řešení rozpočtového deficitu.
  • Valná hromada Českých aerolinií schválila kapitalizaci úvěru, který letecké společnosti v loňském roce poskytla státní firma Osinek. To potvrdil šéf ČSA Miroslav Dvořák i ministerstvo financí (MF). Podíl státu v aeroliniích se tak navyšuje na 95,7 procenta z dosavadních 91,75 procenta akcií. Základní kapitál se zvýšil na 5,2 miliardy korun z předchozích 2,7 miliardy Kč.
  • Dopravní společnost Student Agency pošle podnět na všechny české kraje k Evropské komisi (EK). Cílem je vypsat nová výběrová řízení na regionální železniční dopravu v krajích, které daly loni v prosinci na deset i více let zakázku přímo Českým drahám (ČD). Ve stížnosti zároveň požaduje zrušit smlouvy krajů s ČD.
  • Zpřísnění dohledu nad zadáváním veřejných zakázek zavádí novela, kterou podepsal prezident Václav Klaus. Novinkou je také to, že bude-li veřejný zadavatel vypisovat soutěž na nákup motorových vozidel, bude muset zohledňovat jejich ekologické parametry.
  • Parlamentní volby jsou nyní před mistrovstvím světa ve fotbale největší sázkovou příležitostí, sázkaři na jejich výsledky vsadili miliony Kč. Zájem je větší než při minulých volbách. Většina sázkařů tipuje vítězství sociální demokracie. Našli se i takoví, kteří vsadili stovky tisíc korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Souhlasíte s pomocí zadluženému Řecku?

Řecko požádalo o uvolnění pomoci slíbené od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v objemu až 45 miliard eur. Souhlasíte s tímto krokem?

                                                          

Anketa

Francouzi říkají - zachráníme euro za každou cenu. Reprezentuje naši společnou vůli a je naším ekonomickým nástrojem. Němci ovšem už tak jasno nemají. Jaký je váš názor na společnou evropskou měnu? Má do budoucna šanci?

  • Konec eura je na dohled- 28 %
  • Věřím, že euro má budoucnost- 41 %
  • Nevím, bude záležet na dalším vývoji ekonomiky- 22 %
  • Je mi to jedno- 10 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU