Co týden dal?

04.06.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Takže si to shrňme: E.ON zdraží od července plyn, RWE zdraží od července plyn a ČEZ začne nabízet plyn, který bude levnější než od RWE. Ceny elektřiny však vzrostly skoro nejvíce z celé EU.

Posledních 7 dní ve světě

  • Banky v eurozóně by mohly být do konce roku 2011 nuceny odepsat dalších 195 miliard eur (téměř pět bilionů Kč) v rámci druhé vlny ztrát plynoucích z finanční krize. Uvedla to Evropská centrální banka. Finanční stabilitu eurozóny podle ECB nejvíce ohrožuje stav veřejných financí, který nadále znepokojuje investory.
  • Euro klesá a k dolaru se propadlo nejníže za čtyři roky. Investoři se obávají, že by se dluhová krize v zemích eurozóny mohla rozšířit do jejich bankovního systému. Nezájem o rizikovější investice pak pomohl dolaru vůči koši šesti hlavních měn posílit nejvýše za 15 měsíců.
  • Schodek slovenského státního rozpočtu na konci května stoupl na 2,08 miliardy eur (přes 53 miliard Kč) z 1,48 miliardy eur v závěru dubna. Překročil tak polovinu deficitu plánovaného pro celý letošní rok.
  •  Evropská komise navrhla zpřísnění nedávno přijaté regulace ratingových agentur. Vydavatelé dluhopisů v Evropské unii, tedy především investiční firmy a některé banky, by podle představ eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera měli poskytovat informace všem ratingovým agenturám, nejenom jedné agentuře, kterou platí.
  • Pobaltí a Balkán jsou po úvěrovém boomu z let 2003 až 2006 chudší, než by byly bez něj, kvůli následnému krachu. Příliv peněz do některých nových členů Evropské unie způsobený expanzí západních bank vytvořil nerovnováhu, která překonala i stav před asijskou finanční krizí, uvádí studie ekonomů Mezinárodního měnového fondu.
  • Řecká vláda předložila plán privatizace, který je jednou z podmínek sjednané mezinárodní finanční pomoci pro těžce zadluženou zemi. Atény chtějí prodat podíly ve státních železnicích, poště a vodárnách a zcela zprivatizována budou kasina. Stát si naopak ponechá podíly v telekomunikační společnosti OTE a energetickém podniku PPC.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Akce s AEGON Penzijním fondem prodloužena o měsíc!

Ještě měsíc můžete získat dárek batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové. Podmínky jsou jednoduché. Uzavřete smlouvu o penzijním připojištění  s AEGONEM do 30. 6. 2010 přes naše Prodejní centrum s minimálním příspěvkem účastníka alespoň 300 Kč, zaplatťe alespoň jeden měsíční příspěvek a batoh s originálním podpisem Martiny Sáblíkové je Váš!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Česko se loni posunulo mezi největšími producenty automobilů z 19. na 13. příčku. V přepočtu na 1000 obyvatel mu s 90 vozy patřilo celosvětově druhé místo za Slovinskem, na třetím místě skončilo Slovensko. Vyplývá to z analýzy UniCredit Group.
  • Společnost E.ON, která na jihu Čech zajišťuje dodávky plynu pro zhruba 110.000 zákazníků, zvýší od července ceny plynu domácnostem v průměru o šest procent. Důvodem je zejména navýšení ceny komodity, a to až o deset procent, řekl mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Plynárenská skupina RWE od letošního července také zvedne ceny plynu tuzemským domácnostem v průměru o 4,9 procenta. Firma to oznámila s tím, že za změnou ceny pro třetí čtvrtletí je oslabování koruny a růst cen ropy a ropných derivátů na světových trzích. 
  • Tuzemské banky a stavební spořitelny zvýšily v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o téměř 16 procent na 13,8 miliardy korun. Vyplývá to ze zveřejněné statistiky České národní banky. Hlavním zdrojem ziskovosti bank byl zisk z finanční činnosti. Ten stoupl meziročně o více než tři procenta na 38,7 miliardy korun.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během dubna proti konci března zvýšily o 3,93 miliardy korun na 997,3 miliardy korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 81,6 miliardy korun, vyplývá z údajů České národní banky.
  • Počet insolvenčních návrhů i vyhlášených bankrotů týkající se firem a podnikatelů v květnu klesl pod úroveň loňského roku. Zatímco v květnu 2009 bylo na firmy a fyzické osoby podnikatele podáno 328 insolvenčních návrhů, letos to bylo 306. Osobní bankroty ale meziročně nadále rostou, i když již pomaleji. Vyplývá to ze statistiky databáze Cribis.cz, které poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.
  • Jedna z největších tuzemských skupin internetových obchodů Kasa.cz a Obchodní-dům.cz koupila od společnosti Milestone Partners prodejní portál Vltava.cz. Cenu firma neoznámila.
  • Stát hospodařil ke konci května se schodkem 95,4 miliardy korun, což je nejhorší výsledek za dobu existence České republiky. Loni ke konci května státní rozpočet vykázal deficit 71,4 miliardy korun. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun; loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun.
  • Ministerstvo financí plánuje letos ve třetím čtvrtletí vydat sedm emisí státních dluhopisů za 52 miliard korun a pokladniční poukázky za 75 miliard korun. Emise dluhopisů by měly mít tříletou až 15letou splatnost a úrokovou sazbu 2,80 až 5,70 procenta.
  • Ceny elektřiny pro domácnosti v České republice v druhé polovině loňského roku meziročně vzrostly skoro nejvíce z celé Evropské unie. Zvýšení představovalo zhruba 12 procent. Větší růst mělo jen Slovinsko, Polsko a Lucembursko.
  • Počet účastníků penzijního připojištění v prvním čtvrtletí stoupl na 4,43 milionu, což byl proti konci roku 2009 nárůst o 35.000. Tempo růstu jejich počtu zpomalilo. V prvních třech měsících bylo uzavřeno 122.000 nových penzijních připojištění.
  • Energetická společnost ČEZ začala nabízet plyn domácnostem. Plyn od ní bude do konce příštího roku o pět procent levnější než u RWE, uvedla firma. Firemním zákazníkům nabízí ČEZ plyn od září loňského roku. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Souhlasíte s pomocí zadluženému Řecku?

Řecko požádalo o uvolnění pomoci slíbené od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v objemu až 45 miliard eur. Souhlasíte s tímto krokem?

                                                         

Anketa

Jak dlouho myslíte, že bude trvat sestavení akceschopné vlády?

  • Věřím, že vládu se podaří sestavit brzy po volbách - 41 %
  • Dřív jak za měsíc to nebude - 31 %
  • Bude to trvat déle něž měsíc - 23 %
  • Netroufám si odhadovat - 6 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU