Z fondů i v červnu peníze odcházejí

08.06.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ani začátek dalšího měsíce nepřinesl zatím žádnou významnější změnu situace, spíš se jen zvýraznily trendy předchozího období.

Odliv dalších 150 milionů korun není sice nijak výrazný, zejména při čtvrtmiliardových odkupech z fondů peněžního trhu. Z nich za poslední čtyři měsíce odešla už miliarda a čtvrt, když se k ČSOB Multi Cash opět s novou silou přidal ISČS Sporoinvest. K červené nule zajištěných fondů stačilo ukončení investičního období jednoho menšího.


Kam míří peníze


Ani další konzervativnější fondy nevykazují příliv, takže zůstává otázka, kam ty vyzvednuté peníze míří. Nejspíš se potvrzuje hypotéza o opětovném příklonu lidí k běžným účtům, na což alespoň ukázala dubnová bankovní statistika s nárůstem o téměř 20 miliard korun, z toho 13,6 miliardy právě na netermínované účty. To po březnovém zakolísání ukazuje, že probíhá další etapa orientačního běhu lidí k jistotě i likviditě. A není se snad ani co divit…

Tabulka: Investice do fondů v ČR (22. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 259
dluhopisové 13
smíšené 6
akciové 100
zajištěné - 1
Celkem - 141


Nejasný vývoj na trzích


Trhy nesporně předvádějí divadlo jako z dob dadaismu nebo dokonce snad i absurdní drama. Jen místo čekání na Godota čekáme na každou nesmyslnou zprávičku, která pak tahá indexy na vařené nudli od zdi ke zdi. A ty zprávy-rány se sypou jak když se řekne obušku z pytle ven. Jen v podpalubí se mutuje a kultivuje virus rány morové jménem dluhy. Řecko je pouze špička ledovce, která vykoukla nad hladinu jen vinou špatné časové struktury dluhu.

Názory na další ekonomický vývoj se různí čím dál víc a právě tak zrychluje kolotoč býků a medvědů. Tříprocentní hupance indexů jsou na běžném jídelníčku, linie rezistence se hroutí, jakoby ani nebyly. Stačí nějaký blábol z Maďarska a u nás v pátek klidně Erste padá o 10 %, Wall Street zase neudrží ani psychologickou úroveň 10 000 bodů.


Akcie jsou levné


PX za týden ztratil 3 % tak snadno, jako v předchozím týdnu 3 % získal. To byl možná i ten impuls, kterým se nechalo zlákat 100 milionů korun do našich akciových fondů. Ano, akcie jsou levné, kdopak ale ví, zda nebudou ještě levnější? A na takové horské dráze nepomůže ani ČEZu, že jeho druhým největším akcionářem se stal americký fond, ani že zanedlouho bude rozhodný den pro 6% dividendový výnos.

Mrazivá vlna oblétla svět a nikoho nezajímá, že třeba agentura Fitch zvýšila výhled hlavního ratingu České republiky A+ ze „stabilní“ na „pozitivní“.


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (22. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU