EU zvýší pravomoc Eurostatu, i kvůli řeckému falšování údajů

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 8. června (zpravodaj ČTK) - Ministři financí zemí EU dnes asi zvýší pravomoc Evropského statistického úřadu (Eurostat). Jeho posílení, které by mělo jeho expertům provádět širší kontrolní mise v zemí bloku, souvisí i s tím, jak Řekové falšovali údaje o stavu veřejných financí.

Právě dluhové problémy Řecka stály u zrodu současné krize eura. Aténám musela přispěchat eurozóna společně s Mezinárodním měnovým fondem na pomoc zřízením speciálním záchranného mechanismu. Potíže ale mají i další státy bloku, třeba Španělsko s Portugalskem, které už začínají přijímat různá úsporná opatření, aby své veřejné finance zlepšily. Právě to bude dalším z témat dnešního jednání.

Ministři také naváží na pondělní zasedání ministrů financí zemí eurozóny a také na expertní skupinu pod vedením prezidenta EU Hermana Van Rompuey. Ty se zabývaly změnami rozpočtových pravidel bloku ve snaze předejít opakování nynějších potíží Řecka a jeho dluhové krize, které dopadá i na další evropské země.

Eurozóna se také dohodla na detailech zmiňovaného záchranného fondu ve výši 750 miliard eur, tedy téměř 20 bilionů korun. Tato pomoc má zabránit šíření dluhové krize z Řecka a obnovit důvěru v euro na finančních trzích.

Česko bude zastupovat ministr financí Eduard Janota.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK