Slévárna Ostašov v Liberci má problémy, zaměstnanci odcházejí

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 11. června (ČTK) - Slévárna Ostašov v Liberci má ekonomické problémy, zaměstnanci hromadně odcházejí. Zhruba polovina ze stovky pracovníků se už registrovala na úřadu práce. ČTK to dnes řekla ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková. Podle informací úřadu práce už podaly výpověď tři čtvrtiny zaměstnanců firmy. Důvodem jsou nevyplacené mzdy, slévárna jim dluží za duben a nemá ani na květnové výplaty.

Vedení společnosti zvažuje návrh na zahájení insolvenčního řízení. "Stále se ale snaží udělat vše proto, aby firmu před bankrotem zachránili," řekl dnes ČTK Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů. Podle informací z podniku zlomila slévárně vaz hospodářská krize a úbytek zakázek v oblasti automobilového průmyslu. Firma dodávala díly i pro železniční firmy, i tam ale zakázek ubylo.

Slévárna v Ostašově byla jednou z mála, které v Čechách přežily rozpad východních trhů. Kdysi výhradní dodavatel výrobce nákladních vozů Liaz čelí problémům s odbytem už léta, i proto zřejmě areál měnil opakovaně majitele. Akciová společnost Slévárna Ostašov tam podniká od loňského ledna. Výrobu převzala od předchozího vlastníka, kterým je společnost Ferex-ŽSO. I ta se dostala do ekonomických problémů a je v insolvenci. Soud ale povolil její reorganizaci.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK