Den otevřených dveří ČNB přilákal přes 4000 lidí

12.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Den otevřených dveří České národní banky dnes přilákal rekordní počet návštěvníků. Budovou ústředí ČNB, jež se otevřela veřejnosti znovu po čtyřech letech, prošlo více než 4000 lidí. To byla dosud nejvyšší návštěva během této akce, kterou ČNB pořádala již počtvrté.

"Účast na prohlídce překonala naše očekávání," uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš. Návštěvníky prý neodradila ani dlouhá fronta u vstupu. Banka pro mimořádný zájem proti původním plánům dokonce o hodinu prodloužila otevírací dobu.

Veřejnost mohla navštívit obvykle nepřístupné prostory pražské centrály ČNB, jako je pracovna guvernéra či zasedací místnost bankovní rady.

Vysokému zájmu se těšila stálá výstava, která představuje historii vývoje peněz od pazourků k digitálním penězům. Zde byla velkou atrakcí pyramida ze zlatých cihel o váze jedné tuny.

Poprvé během dne otevřených dveří představila ČNB veřejnosti pancéřovaná transportní vozidla pro převozy hotovosti a ve spolupráci s policií i jejich policejní doprovod.

V Kongresovém centru ČNB příchozí viděli ukázky výroby bankovek a tisk na historických tiskařských strojích, které jim představili zaměstnanci Státní tiskárny cenin, jež je výhradním výrobcem českých bankovek.

Stejně jako před čtyřmi roky se datum konání dne otevřených dveří záměrně shoduje s termínem Pražské muzejní noci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK