Putin podpořil projekt Chevronu na těžbu ropy v Černém moři

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. června (ČTK) - Ruský premiér Vladimir Putin dnes podpořil projekt americko-ruského společného podniku na průzkum a těžbu ropy v Černém moři za počátečních nákladů zhruba jedné miliardy dolarů (asi 21 miliard Kč). Partnerem ruské státní společností Rosněfť bude americký ropný koncern Chevron, který Putina ujistil, že bude zajištěna nejvyšší možná ochrana životního prostředí. Obě společnosti dnes podepsaly dohodu o projektu v Putinově rezidenci na předměstí Moskvy.

"Vycházím z toho, že plány (Chevronu a Rosněfťi) budou realizovány na nejvyšší úrovni co se týče všech ekologických standardů," řekl Putin. Šéf Chevronu John Watson v souvislosti s nynější největší ropnou katastrofou v dějinách USA v Mexickém zálivu Putina ujistil, že jeho firma hodlá své ekologické a bezpečnostní normy ještě zpřísnit.

Podle dnešní dohody budou Chevron a Rosněfť spolupracovat na rozvoji ropného ložiska Val Šackij u pobřeží Černého moře, kde se může nalézat až 860 milionů tun ropy. Vrtat se podle šéfa ruské firmy Sergeje Bogdančikova má na dvou místech - jednom zhruba 200 kilometrů od přístavu Novorossijsk, druhém o něco jižněji, u města Tuapse. Práce na prvním vrtu by měly začít do konce příštího roku.

Místopředseda ruské vlády Igor Sečin uvedl, že do průzkumu budou obě firmy investovat celkem miliardu dolarů. Celkové investice v případě úspěšnosti projektu mohou dosáhnout až 33 miliard dolarů (687 miliard Kč).

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK