Co týden dal?

18.06.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dnes je Den daňové svobody. Oproti loňskému roku se posunul na pozdější datum, což lze jednoduše interpretovat jako zvýšení počtu dnů, kdy občané pracují pro stát a nikoliv pro sebe. Více v pravidelném týdenním komentáři.

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service srazila úvěrové hodnocení Řecka o plné čtyři příčky na stupeň Ba1. Jako druhá ze tří světových agentur tak hodnotí schopnost země splácet dluhy ratingem ve spekulativní kategorii. Moody´s svůj krok zdůvodnila ekonomickými riziky záchranného programu, který Řecku poskytly země eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Evropská komise kritizovala snížení ratingu.
  • Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings sáhla k drastickému snížení ratingu britského ropného koncernu BP, z jehož poškozeného vrtu unikají do Mexického zálivu už téměř dva měsíce desítky tisíce barelů ropy denně. Kvůli dopadům katastrofy a velmi obtížnému výhledu agentura snížila ratingovou známku hned o šest stupňů na BBB z původního stupně AA.
  • Britský energetický koncern BP ruší po zbytek letošního roku výplatu dividend. Po schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou to před novináři oznámil předseda správní rady firmy Carl-Henric Svanberg. BP chce podle něj nejprve zaplatit škody, které způsobila v důsledku havárie v Mexickém zálivu. Firma dividendu vyplácí ve čtvrtletních intervalech. 
  • Ruská společnost Gazprom by mohla snížit dodávky zemního plynu do Běloruska o 85 procent, pokud jí země do pondělí nezaplatí dluh 192 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč) za odebraný plyn. Omezením dodávek již v úterý pohrozil ruský prezident Dmitrij Medveděv.
  • Maďarsko prodalo státní dluhopisy v objemu 50 miliard forintů (asi 4,6 miliardy Kč) se splatností tři, pět a deset let. Umístilo tak celý objem dluhopisů, které chtělo prodat. Oznámila to maďarská agentura pro správu dluhu (AKK), podle níž poptávka převýšila nabídku. Výrazně ale vzrostly výnosy.
  • Světová banka nadále předpokládá, že čínská ekonomika v letošním roce vykáže růst v rozsahu 9,5 procenta, i když se tamní úřady snaží tempo růstu mírnit, aby zabránily přehřátí a vyhnuly se komplikacím na trhu nemovitostí. Na příští rok SB počítá se zpomalením růstu na 8,5 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Školní balíček ke stavebnímu spoření !

Raiffeisen stavební spořitelna přichystala pro rodiče školáků akci! Každý, kdo v období od 1. 6. do 31. 8. 2010 uzavře smlouvu o stavebním spoření pro své dítě ve věku od 5 do 10 let na cílovou částku alespoň 200 000 Kč a zároveň zaplatí vstupní poplatek, dostane od RSTS kompletní balíček předepsaných školních pomůcek. Vstupní poplatek pro mladé činí 0,85 % z cílové částky !

 

Posledních 7 dní doma  

  • Pojišťovny měly během minulého týdne od klientů nahlášeno po záplavách, které zasáhly v minulých týdnech velkou část Moravy, přes 14.000 pojistných událostí za celkem 1,33 miliardy korun. Téměř 4900 škod pojišťovny vyřídily a včetně záloh zaplatily klientům asi 146 milionů korun. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila Česká asociace pojišťoven. Pojišťovny odhadují, že klienti nahlásí více než 19.200 škod za celkem 1,68 miliardy Kč.
  • Nedostatky v práci České pošty podle ČTÚ stále přetrvávají. Pošta například dál ukládá zásilky na pobočkách bez pokusu o jejich doručení. Přetrvává i nevhodná otevírací doba nebo fronty na pobočkách a nedostatky v informovanosti zákazníků. Uvádí to pravidelná hodnotící zpráva ČTÚ za loňský rok, kterou úřad zveřejnil na svých stránkách.
  • Sklářská společnost Crystalex CZ rozjela výrobu na dalších dvou linkách v Novém Boru. Výrobu zkušebně pustili už v pondělí, od úterního rána jedou linky naplno. Výroba v závodě by se tak měla zdvojnásobit na 100.000 sklenic denně. Firma zaměstnala na nové výrobě dalších 80 lidí, celkem jich tak v Boru pracuje 330. Před krachem jich sklárna zaměstnávala bezmála čtyřnásobek a Crystalex patřil k největším zaměstnavatelům v regionu.
  • Státní dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil o téměř 39 miliard korun na 1,217 bilionu korun. Údaje z počátku dubna na základě metodiky Mezinárodního měnového fondu potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 116.000 korun.
  • Analytici i podnikatelé se shodují v tom, že úspory by měl ministr financí hledat při přípravě státního rozpočtu na příští rok především ve výdajích. Zároveň ovšem přiznávají, že růstu některých daní se kvůli stavu veřejných financí nelze vyhnout. Vyplývá to z vyjádření analytiků i zástupců podnikatelů k úsporným návrhům ministra financí Eduarda Janoty.
  • Zakázku na dodávku elektronických vinět pro osobní automobily by měla dostat společnost Kapsch v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBU). Tak zní závěr právní analýzy, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo dopravy.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto v květnu prodala 65.349 aut, což je nový prodejní rekord měsíce. Proti roku 2009 je to nárůst o deset procent. Letos již firma prodala 307.427 vozů, o 16,6 procenta více než loni.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Stavební spoření: zrušit či zanechat podporu?

Eduard Janota chce od ledna příštího roku všem, tedy i klientům na už existujících smlouvách, snížit státní příspěvek na stavební spoření na maximálně 2000 korun ročně. Co vy na to?

                                                     

Anketa

Platy vysokoškoláků v ČR rostou rychleji než platy středoškoláků a v průměru lidé s vysokou školou doženou pětiletou "ztrátu" platu během studia za téměř 11 let. Vyplývá to ze zprávy společnosti Profesia. Jaký je váš názor?

  • Myslím si to samé - 54 %
  • S těmito údaji nesouhlasím - 46 %

 

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU