Co týden dal?

25.06.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dění v tomto týdnu bylo poznamenáno celosvětovou nervozitou na finančních trzích. Na domácí scéně se formuje nová koalice z ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Lídři těchto stran pečlivě připravují koaliční smlouvu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropa nedovolí, aby nejslabší členové eurozóny byli nuceni pod tíhou dluhů vyhlásit bankrot. Řekl to prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Ten vyloučil možnost, že země jako Řecko, Španělsko či Portugalsko nebudou schopny splatit dluhy.
  • Spotřebitelská důvěra v eurozóně i v celé Evropské unii se tento měsíc mírně zlepšila. Evropská komise oznámila, že index důvěry pro eurozónu podle jejího rychlého odhadu v červnu stoupl na minus 17,3 bodu z revidovaných minus 17,8 bodu v předchozím měsíci.
  • Španělský parlament schválil vládní návrh na reformu trhu práce. Jádrem reforem je snaha motivovat firmy k přijímání zaměstnanců, což by mělo podpořit ekonomiku. Ta by podle menšinové vlády měla přispět k oživení španělského hospodářství.
  • Vlády Německa, Francie a Británie se zavázaly, že zavedou daň na banky, která by měla přinést prostředky k hrazení nákladů na finanční krize. Hodlají rovněž vyzvat další země, aby se k nim připojily. Česko zavedení takovéto daně minulý týden na summitu EU nepodpořilo.
  • Evropská centrální banka chce, aby na daňovou a rozpočtovou politiku států v eurozóně dohlížela nezávislá instituce. Vznik nové nezávislé instituce by podle centrální banky měly doprovázet i nové sankce za neplnění rozpočtových pravidel.
  • Tržby 500 největších německých firem se v loňském roce snížily o osm procent v důsledku světové hospodářské a finanční krize. Počet jejich zaměstnanců však klesl pouze o půl procenta díky vládnímu programu podpory zkrácených pracovních úvazků.
  • Fed hodlá nechat úrokové sazby v USA i nadále na rekordním minimu. Americká centrální banka (Fed) po dvoudenním zasedání svého měnového výboru obnovila slib, že základní úrokovou sazbu v dohledné době ponechá na rekordním minimu 0-0,25 procenta, kde je již rok a půl.
  • Schodek veřejných financí na Slovensku v letošním roce patrně vystoupí až na 6,98 procenta hrubého domácího produktu, přestože původně se počítalo s deficitem 5,5 procenta HDP.
  • Běloruský prezident Alexandr Lukašenko Rusku opět pohrozil, že zablokuje přepravu zemního plynu přes běloruské plynovody do Evropské unie. Bělorusko tak učiní, pokud ruský monopolní vývozce plynu Gazprom do 24 hodin nesplatí svůj dluh za tranzit, prohlásil Lukašenko.
  • Řecký premiér Jorgos Papandreu vyzval banky, aby se kvůli finanční a hospodářské krizi reorganizovaly. Mají se podle něj urychleně restrukturalizovat, aby mohly financovat řeckou ekonomiku. Ta se potýká s vážnými problémy, zatím se nevymanila z propadu a je závislá na pomoci ostatních zemí eurozóny.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Mimořádná prémie od Raiffeisen stavební spořitelny !

Klienti, kteří si uzavřou novou smlouvu o stavebním spoření u Raiffeisen stavební spořitelny mohou získat mimořádnou prémii ve výši 1 000 Kč nebo 5 000 Kč. Smlouva musí být uzavřena v období od 1. 4. do 30. 6. 2010 s cílovou částkou alespoň 200 000 Kč, klient musí mít uhrazené poplatky (za uzavření smlouvy a za vedení účtu). Pokud bude zůstatek na účtu klienta k 31. 7. 2010 alespoň 10 000 Kč, získá prémii ve výši 1 000 Kč, bude-li zůstatek na účtu klienta k 31. 10. 2010 alespoň 100 000 Kč, získá prémii ve výši 5 000 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) dokončil stížnost na nový zákon o významné tržní síle a jejím zneužití. Tu pak 1. července pošle Evropské komisi. Nový zákon od února reguluje vztahy mezi obchodními řetězci a dodavateli, přičemž obchodníci normu kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli.
  • V Česku v uplynulém roce mělo minimálně jednou problém zaplatit pravidelné účty či koupit si jídlo nebo běžné spotřební zboží 15 procent domácností. Ukázaly to výsledky průzkumu Eurobarometr, který zveřejnila Evropská komise.
  • Bankovní rada ČNB na svém jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,75 %, diskontní sazba na 0,25 % a lombardní sazba na 1,75 %.
  • Nové vedení ČD Cargo chce zastavit tendr na nákup potravinářských vagonů. Chce tak ušetřit 175 milionů korun. Podezřelý tendr byl spolu se špatným hospodařením a bráněním forenznímu auditu důvodem k odvolání představenstva ČD Carga minulý týden.
  • Odbory hnědouhelné společnosti Czech Coal uvažují o demonstraci. Nelíbí se jim, že vznikající vláda chce zachovat těžební limity. Odboráři se obávají se propouštění horníků. O práci může přijít až 8000 lidí.
  • Vznikající vládní koalice ODS, TOP 09 a strany Věci veřejné (VV) se shodla na reformě zákoníku práce, která má výrazně ulehčit nabírání a propouštění lidí. Strany chtějí výrazně uvolnit zaměstnávání lidí na dobu určitou, snížit odstupné lidem, kteří pracují pro svého zaměstnavatele méně než dva roky, a rozšířit možnost firem příležitostně zaměstnávat své pracovníky, aniž by museli jak firmy, tak i pracovníci odvádět zdravotní a sociální pojištění.
  • Ministr financí Eduard Janota navrhl vznikající vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) zavedení daně z vybraného pojistného. Důvodem je snaha zaplnit díry ve státní kase. Různé pojistky by tak mohly zdražit až o 20 procent.
  • Česká republika není připravená vzdát se své měnové politiky, euro není připravené stát se dobrou měnou pro Česko. Na diskusním setkání vrcholových manažerů a státních činitelů, které pořádá vydavatelství Euronews, to řekl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.
  • Evropská komise zažalovala Česko u Soudního dvora EU v Lucemburku kvůli vybírání daně z přidané hodnoty (DPH). Češi údajně porušují pravidla pro takzvané seskupení DPH, které umožňuje, aby stát přistupoval k několika osobám, které spolu z právního hlediska nemají nic společného, ale jsou propojené finančně, jako k jedné osobě.
  • Stát bude muset splatit sedm miliard korun za půjčku, kterou si před sedmi lety vzal státní podnik Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC). Sedm miliard je částka, která zbyla po transformaci Českých drah. Transformační zákon z roku 2002 vytvořila vláda Miloše Zemana.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důvěřujete nově vznikající koalici, že se jí podaří prosadit potřebné reformy?

Již brzy by měla vzniknout nová vláda a lídři koaličních stran slibují zásadní změny. Věříte jim to?

                                                        

 

Autor článku

Sabina Šebestíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU