NSS potvrdil zrušení stavebního povolení pro část dálnice D11

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. června (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost ministerstva dopravy a potvrdil zrušení stavebního povolení na část už provozovaného úseku dálnice D11 u Hradce Králové, napsal server Aktuálně.cz. ČTK to potvrdil mluvčí soudu František Emmert. Z dubnového rozsudku, který je zveřejněn na internetových stránkách soudu, vyplývá, že jde o úsek mezi obcemi Osičky na Hradecku a Libišany na Pardubicku. Spor se týká přibližně 2,5 kilometru dlouhé části dálnice.

Podle serveru Nejvyšší správní soud uznal žalobu občana, který si stěžoval na to, že Ředitelství silnic a dálnic a ministerstvo dopravy nevyhověly jeho námitkám a neumožnily mu vyjádřit se k podkladům pro stavební povolení na trasu D11 u obce Praskačka.

Muž jako vlastník pozemků žádal, aby úřady zvážily alternativní možnost řešení u výšky nadjezdu u dálnice. Chtěl vědět, zda výstavba zasáhne i pozemky, které jsou v blízkosti dálnice, přičemž pro stavbu potřebné nejsou, uvedlo Aktuálně.cz.

Mužovy námitky zamítl tehdejší ministr dopravy Milan Šimonovský. Soud pak rozhodl, že ministr tím porušil právo vlastníka vyjádřit se k podkladům a navíc nevycházel ze skutečného stavu věci. Stavební povolení proto Městský soud v Praze zrušil. Ministerstvo dopravy se následně obrátilo se stížností na Nejvyšší správní soud. U něj ale na jaře neuspělo.

S D11 má stát opakované problémy. Ten největší, který se táhne 16 let, se mu ale zřejmě podařilo vyřešit. V pondělí totiž vláda schválila návrhy smluv s majitelkami pozemků Ludmilou Havránkovou a její sestrou Jaroslavou Štrosovou na směně jejich půdy potřebné pro výstavbu dálnice D11. Po jejich podpisu se tak ženy vyhnou vyvlastnění parcel. Smlouvy musí podepsat do čtvrtka.

Dohoda spočívá v tom, že Havránková za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane do pronájmu. Štrosová by v případě dohody za pozemek měla dostat výměnou parcelu o něco menší výměře a doplatek podle znaleckého posudku ve výši 40.600 korun.

Dálnice zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové a těžká doprava je vedena přes okolní obce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK