Odbory Evrazu vyzvaly vedení, aby se dohodlo s ArcelorMittal

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 22. června (ČTK) - Odbory Evrazu Vítkovice Steel (EVS) vyzvaly vedení firmy, aby stabilizovalo situaci ve společnosti a dohodlo se na dodávkách železa s ArcelorMittal Ostrava. Odborářům vadí, že si Evraz při jednáních o cenách za železo pro ocelárnu bere jako rukojmí své zaměstnance. ČTK to řekl po dnešním mimořádném jednání odborářů v Evraz Vítkovice Steel šéf Odborového svazu Kovo Josef Středula.

Podotkl, že odboráři jsou připraveni velmi rychle reagovat na případné problémy, včetně možného svolání protestních akcí. Stanovisko vedení firmy ČTK zjišťuje.

"Firma Evraz ne zcela korektně informuje zástupce odborů. Například za několik měsíců nebyla svolána dozorčí rada, ve které mají odbory dva členy. Může jít o porušení povinnosti společnosti. Když nefunguje orgán takového významu, jako je dozorčí rada, tak se obávám, že situace je vážná," řekl ČTK Středula.

Podle něj mají zaměstnanci ve firmě obavy. "Nevědí, na čem jsou. Navíc se nacházejí v prostředí, kde pracují s materiály, které mají teplotu více než tisíce stupňů. Samozřejmě při takové nervozitě může hrozit zvýšení počtu úrazů, protože člověk je nervózní, a neví, co se s ním v budoucnu bude dít," dodal Středula.

Proto odboráři požadují, aby vedení okamžitě uklidnilo situaci a našlo s ArcelorMittal společnou dohodu. "Protestujeme proti používání zaměstnanců pracujících ve velmi těžkém, životu a zdraví nebezpečném pracovním prostředí jako živé štíty při obchodních jednáních," konstatovali v dnešním prohlášení odboráři. Podotkli, že jim vedení nic nesdělilo o plánované čtrnáctidenní dovolené v ocelárně v první polovině července. "Zaměstnanci se o tom dozvěděli až z médií," řekl Středula. Odbory ani nedostaly informace, jestli se v ocelárně bude v červenci vyrábět.

Středula věří, že žádné protestní akce nakonec nebudou muset použít. "Máme nějaký scénář, to je ale to nejzazší, co bychom chtěli použít. Věříme, že obchodní jednání budou úspěšně dokončena," sdělil Středula. Podle odborářů má Evraz zajištěn odbyt, proto je nepochopitelné, aby přestal vyrábět.

Evraz v uplynulých dnech firmě ArcelorMittal Ostrava oznámil, že od ní nebude v červenci odebírat žádné surové železo. Jeho ceny považuje za vysoké, to ale ArcelorMittal odmítá. Evraz zatím neoznámil, jestli přerušení odběru železa bude znamenat zastavení výroby v ocelárně s 320 zaměstnanci. V Evrazu Vítkovice Steel, kde nyní pracuje celkem 1260 lidí, mají nadále po případném uzavření ocelárny normálně fungovat další tři provozy. Firma by se pak měla zaměřit na válcování plechů a profilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK