Polsko získá prodejem podílu energetiky Tauron 4,2 mld. zlotých

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. června (ČTK) - Nabídka akcií druhé největší polské energetiky Tauron přinese státním financím Polska koncem měsíce 4,2 miliardy zlotých (26,7 miliardy Kč). Ministr státního pokladu Aleksander Grad dnes uvedl, že stát uvede na trh 52 procent společnosti s cenou 0,57 zlotého na akcii. Půjde o jednu z největších prvotních veřejných nabídek v Evropě v letošním roce.

Cena je u dolního okraje rozpětí, které úřad určil na 0,55 až 0,70 zlotého. Poptávka po emisi může být slabší, než se předpokládalo, kvůli obavám investorů ze stavu evropské ekonomiky z poslední doby.

"Cena je optimální z pohledu vlády i pro individuální investory i finanční instituce," doplnil Grad. Emise Tauronu vstoupí na burzu 30. června.

Za poslední týdny se v Evropě zrušilo více než deset prvotních vstupů akcií na burzu, protože se investoři obávají komplikací Řecka se splácením dluhů. Přesto úspěšně vstoupily na trh akcie polské pojišťovny PZU či britského fondu Jupiter.

Prodej akcií Tauronu, podílu ve větší energetice PGE a dalších státních aktiv je základem privatizačních plánů Polska. Země chce získat 25 miliard zlotých (158,6 miliardy Kč), aby zachránila své deficitní veřejné finance.

Nabídka Tauronu se setkala s velkým zájmem u individuálních investorů, přihlásilo se jich 230.000 a obdrží tak čtvrtinu prodávaných akcií. Finanční instituce tak nadšené nebyly. Zájem sice projevila důlní skupina KGHM, která chtěla přs 11 procent Tauronu, regulátoři jí povolili ale jen pět procent. Prodejem 52 procent Tauronu se podíl státu v energetice sníží na 34 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK