AČPM: Makléři loni zprostředkovali o 11 pct pojistného více

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Makléřské společnosti sdružené v Asociaci českých pojišťovacích makléřů (AČPM) zprostředkovaly loni pro pojišťovny pojistné 23,71 miliardy korun, což proti předchozímu roku znamenalo nárůst o 11 procent. Asociace, jejíž členové uskutečňují přes 90 procent makléřských obchodů v ČR, o tom informovala ČTK. Pojišťovny vybraly v roce 2009 na pojistném 140 miliard korun, což byl meziroční nárůst o 2,5 procenta.

Rozhodující část ze zprostředkovaného pojistného tvořilo neživotní pojištění, na něž připadlo 94 procent celkového pojistného. Makléři vedle toho zprostředkovali zajistné smlouvy za 3,47 miliardy korun. Pro Kooperativu, Českou pojišťovnu a ČSOB Pojišťovnu loni připadlo 58 procent všech makléřských obchodů. K dalším velkým partnerům pojišťovacích makléřů patří pojišťovny Allianz, Generali, UNIQA a Česká podnikatelská pojišťovna.

Asociace na konci roku 2009 sdružovala 105 makléřských firem. Deset největších společností přitom v roce 2009 zabezpečilo přes 60 procent celkového zprostředkovaného pojistného, což ilustruje pokračující koncentraci makléřského trhu.

V posledních letech stále více makléřů zaměřuje pozornost i do zahraničí, zejména v rámci jednotného evropského pojistného trhu. Mohou jak zřizovat pobočky v dalších členských státech EU, tak posilovat spolupráci se zahraničními pojišťovnami. Zatímco v roce 2005 spolupracovali členové AČPM s 25 zahraničními pojišťovnami a měli 23 kanceláří mimo ČR, v roce 2009 již takových pojišťoven bylo 68 a kanceláří členů asociace v zahraničí celkem 89. Lze prý očekávat, že tento vzestupný trend bude pokračovat i v dalších letech.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK