Liberecký kraj si půjčí na opravy mostů od Komerční banky

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 22. června (ČTK) - Liberecký kraj si půjčí od Komerční banky půl miliardy korun na rekonstrukci zničených mostů. Krajské zastupitelstvo dnes další zadlužení schválilo navzdory námitkám opozičního hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Kraji podle nich zcela chybí jasná koncepce, opravy totiž potřebují i školy a nemocnice. Už nyní přitom kraj splácí závazky za bezmála miliardu, upozornil starosta Desné a krajský zastupitel Marek Pieter. Starostové se obávají, že kraj nebude mít kvůli splátkám peníze na další rozvoj, protože jeho příjmy výrazně poznamenala hospodářská krize.

Na konci loňského roku splácel Liberecký kraj úvěry a další dluhy za bezmála 950 milionů korun, největší část představuje úvěr 750 milionů korun, který si vzal kraj v roce 2006 od Komerční banky na rekonstrukce krajských silnic II. a III. tříd. Poslední peníze kraj vyčerpal letos na jaře a teprve od příštího roku začne peníze splácet. Nový půlmiliardový úvěr bude kraj splácet deset let, navíc zaplatí bezmála 63 milionů korun. "Nabídky předložili čtyři uchazeči, ta od Komerční banky byla ale nejvýhodnější," řekl ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

Podle Seppa jsou opravy mostů nutné. Třetina ze 664 mostů na silnicích druhých a třetích tříd, které má kraj ve správě, je ve velmi špatném až havarijním stavu. Některým z nich hrozí uzavření. "Na rekonstrukci 219 mostů, které jsou v nejhorším stavu, bychom potřebovali 750 milionů korun, to si ale nemůžeme dovolit," řekl Sepp. Proto bylo podle něj vybráno 53 mostů, které jsou v nejhorším stavu a díky úvěru by se měly v příštích třech letech dočkat kompletní opravy. "Jejich stav se zhoršuje takovým tempem, že pokud budeme ještě vyčkávat, zaplatíme navíc trojnásobek toho, co nás budou stát úroky úvěru," dodal náměstek hejtmana.

ivc jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK