Merkelová: Záchranný fond EU lze využít i bez příspěvku Slováků

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. června (ČTK) - Německé kancléřce Angele Merkelové nevadí, že Slovensko zatím neuvolní svůj příspěvek do stabilizačního programu za 750 miliard eur (asi 19,3 bilionu Kč), který si schválila Evropská unie. Program, který má sloužit jako záchranná síť, pokud se některá z členských zemí dostane do potíží, lze podle Merkelové i tak použít.

Podle Merkelové je důležité, že vytvoření záchranného programu podepsali ministři financí EU. To by mělo stačit, pokud by bylo nutné program použít a poskytnout úvěrové garance.

"Podle našeho názoru je možné ten program aktivovat v okamžiku, kdy je k dispozici 90 procent finančních prostředků," uvedla podle agentury Reuters Merkelová. "Z toho důvodu nemáme žádné obavy," dodala.

Slovensko by mělo ke společnému programu přispět částkou zhruba 4,5 miliardy eur (zhruba 116 miliard Kč). Hlasování o uvolnění peněz ale kvůli změně vlády a nejednotnému přístupu k této otázce zatím odložilo.

Dosluhující vláda slovenského premiéra Roberta Fica vytvoření záchranné sítě podporuje a k příspěvku Slovenska se hlásí, jiného názoru jsou zřejmě ale čtyři strany pravého středu, z nichž se formuje nová vláda. Činitelé z těchto stran se k plánu příliš vyjadřovat nechtějí a nechtěli ani podpořit předchozí pomoc Řecku.

Finanční trhy se teď obávají vývoje ve Španělsku, které je na tom sice z hlediska stavu veřejných financí pořád lépe než Řecko, avšak situace jeho rozpočtu není nejlepší. Minulý týden se objevily náznaky, že Evropská unie a Mezinárodní měnový fond chystají Španělsku finanční pomoc, ke které by přispěly i Spojené státy. Zainteresované strany to ale popřely.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK