Dolar pokračuje v růstu vůči euru

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. června (ČTK) - Americký dolar pokračuje již druhý den za sebou v růstu vůči euru, protože nové obavy ohledně evropského bankovního sektoru převážily nad příznivými ekonomickými údaji z Německa. Kolem 15:00 SELČ evropská jednotná měna vůči dolaru oslabila o 0,2 procenta na 1,2274 USD, napsala agentura Reuters.

Problémy evropského bankovního sektoru se vrátily zpět do centra pozornosti poté, co francouzská banka Crédit Agricole snížila ziskové cíle pro svou řeckou divizi Emporiki. Na euro má podle analytiků negativní dopad rovněž pondělní snížení ratingu francouzské banky BNP Paribas agenturou Fitch a zvýšení odhadu úvěrových ztrát španělského bankovního sektoru agenturou S&P.

Poklesu eura nezabránila ani zpráva o tom, že podnikatelské klima v Německu se podle institutu Ifo v červnu překvapivě zlepšilo. Index podnikatelského klima stoupl o 0,3 bodu na dvouleté maximum 101,8 bodu, ačkoli ekonomové předpokládali pokles na 101,2 bodu. Očekávání podnikatelů do budoucna se však zhoršila.

"Příznivé překvapení u indexu Ifo nezměnilo negativní náladu na trhu. Skutečnost, že složka očekávání byla pesimistická, nepřispěla k podpoře jednotné (evropské) měny," uvedli ve svém sdělení analytici ze společnosti Crédit Agricole CIB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK