Z Harrachova do Polska budou po 65 letech znovu jezdit vlaky

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 22. června (ČTK) - Na železniční trať z Harrachova do Sklářské Poreby v Polsku se po 65 letech znovu vrátí vlaky. První vlak na trať vyjede slavnostně v pátek 2. července, pravidelný provoz by měl být obnoven o den později. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Krajského úřadu v Liberci Jiří Langer. Obnovení provozu předcházela obnova trati. Projekt za více než 160 milionů korun financovala z podstatné části Evropská unie z programu přeshraniční spolupráce Cíl3 ČR-Polsko.

Na železnici mezi Sklářskou Porebou a Harrachovem na Semilsku se doprava zastavila na podzim 1945. V té době to přitom byla jedna z nejmodernějších tratí v zemi. Zatímco na českém území z Tanvaldu do Kořenova zajišťovaly dopravu ozubnicové lokomotivy, kvůli kterým byla trať z roku 1902 před několika lety prohlášena technickou památkou, dál do Polska byla trasa plně elektrifikovaná. Dnes už to ale připomíná jen stožár v kořenovském muzeu.

Trať z Harrachova do Sklářské Poreby je dlouhá zhruba 14 kilometrů, z toho asi kilometr je na českém území. Rekonstrukce stála dohromady 160 milionů korun. "Česká část stála 20 milionů korun, z toho zhruba 85 procent zaplatila Evropská unie," řekl už dříve ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. O obnovu trati usilovali starostové na obou stranách hranice od roku 1991. Slibují si od ní zlepšení přeshraničních kontaktů a hlavně rozvoj cestovního ruchu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK