ČD Cargo jako další opustil provozní ředitel Mazánek

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Provozní ředitel ČD Cargo Oldřich Mazánek dnes odstoupil z funkce. Důvodem byly kroky nového představenstva, které nastoupilo po odvolání týmu v čele s Josefem Bazalou. Mazánek to uvedl v prohlášení pro ČTK.

V pondělí oznámil z podobných důvodů odchod personální ředitel Pavel Koucký. Podle obou manažerů není ČD Cargo novým představenstvem řádně a odpovědně řízena.

"K mému rozhodnutí vedlo několik skutečností a kroků, které se po jmenování a nástupu nového představenstva ČD Cargo začaly realizovat uvnitř firmy a které se okamžitě začaly projevovat nepříznivým způsobem vůči firmě ze strany zákazníků, které mohou vyústit k nenávratným ztrátám přepravních zakázek," uvedl Mazánek.

Podle Mazánka například v posledních dvou dnech zaznamenala firma negativní reakci zákazníků zejména v oblasti tranzitních přeprav. Například ve směru z Polska do Rakouska a zpět ubylo 31 vlaků týdně.

"Změny, které plánuje nové představenstvo, jsou neodborné, kontraproduktivní a zásadně poškozují další fungování firmy. Tyto změny naprosto negují moji dosavadní práci ve firmě," dodal Mazánek.

Valná hromada, jejíž funkci plní vedení mateřské společnosti České dráhy, minulý týden odvolala kvůli údajně špatnému hospodaření představenstvo ČD Carga. V představenstvu spolu s Bazalou skončili Václav Andrýsek, Rodan Šenekl a Bogdan Heczko. Nahradit je má generální ředitel Českých drah Petr Žaluda a jeho náměstci Michal Nebeský a Milan Matzenauer.

Společnost ČD Cargo vykázala za loňský rok ztrátu před zdaněním 378 milionů korun. Za rok 2008 přitom měla firma hrubý zisk 474 milionů Kč. Společnost propad vysvětlovala poklesem poptávky v důsledku krize. V letošním prvním čtvrtletí ztráta činila 50 milionů korun, za první čtyři měsíce firma vykázala mírný zisk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK