Pražská burza oslabila, v systému SPAD nastal všeobecný pokles

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Pražská burza se dnes připojila k poklesu evropských trhů a index PX v závěru ztratil 1,1 procenta na 1172,4 bodu. V systému nejprodávanějších akcií SPAD oslabily téměř všechny emise, vyplývá z informací burzy.

Výrazně dnes oslabily akcie mediální firmy CME, které ztratily 3,02 procenta na 482 Kč, a technologické KIT digital, které oslabily o 4,72 procenta na 224 Kč. Jediným posilujícím titulem SPAD byly cenné papíry finanční skupiny VIG, které připsaly 1,04 procenta na 934,10 Kč.

Emise společnosti ČEZ dnes ztratila 0,61 procenta na 933 Kč při objemu obchodů přesahujícím 572 milionů Kč, tradičně největším v systému SPAD. Akcie energetického gigantu se dnes naposledy obchodovaly s právem na dividendu z loňského zisku. Proto by podle odhadu analytika komerční banky Josefa Němého by měly ve středu propadnout zhruba o výši dividendy, což je 53 Kč na akcii neboli 5,7 procenta z dnešní ceny. "Akcie ČEZ mají nyní v indexu PX více než čtvrtinovou váhu, a proto by měl tento očekávaný pokles zítra srazit celou pražskou burzu," očekává Němý.

Němý uvedl, že po devíti dnech růstu na dorazila na západoevropské trhy korekce, které nezabránil ani nečekaný růst německého indexu podnikatelského klimatu IFO. Vybírání zisků nejvíce postihlo finanční tituly, výrazně klesají napřiklad francouzské banky. Z ostatních sektorů ztrácí také energetické a telekomunikační společnosti. Americké indexy otevřely mírným růstem, po špatných datech z trhu nemovitostí ale sklouzly do ztrát. Prodej starších domů v USA v květnu totiž nečekaně klesl o 2,2 procent, zatímco trh čekal růst.

Podle Markéty Šichtařová ze společnosti Next Finance dnešní poklesy nastartovaly problémy mezi Ruskem a Běloruskem ohledně dodávek plynu. Přidala se k nim čtvrtletní zpráva Světové banky o tom, že růst čínské ekonomiky letos zpomalí. "Suma sumárum, dnešní zprávy nepřidaly dobré náladě na finančních trzích, ale přidaly dolaru," uvedla Šichtařová s tím, že akcie čeká v dalších měsících pokles a dolar posílení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK