Americké akcie dopoledne bez větších změn, ale v plusu

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. června (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování vykazovaly minimální změny, hlavní indexy ale měly snahu držet se v kladných hodnotách. Z trhu vyprchala pondělní euforie, která pramenila z rozhodnutí Číny uvolnit kurz měny a trh se zaměřil převážně na statistiku.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.461 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 měl zisk zhruba 0,1 procenta a byl v blízkosti 1114 bodů, Nasdaq Composite zpevnil o 0,7 procenta na 2305 bodů.

Akciím ve výraznějším růstu bránila statistika z realitního trhu, která ukázala, že prodej domů v USA v květnu klesl, i když ceny domů se zvýšily. Prodej se snížil o 2,2 procenta, zatímco trh čekal růst o 5,5 procenta. S růstem se počítalo proto, že do 30. června je třeba uzavřít kupní smlouvy, aby ještě bylo možné čerpat daňovou úlevu.

"Obecně se očekávalo, že prodej se zvýší, takže je to trochu zklamání," podotkl viceprezident společnosti Northern Trust Paul Kasriel. Dřívější data totiž ukázala, že se uzavřelo poměrně dost předkupních smluv, a proto se čekalo, že zájemci nákup potvrdí. "Zotavení trhu bydlení zřejmě bude ve stylu dva kroky vpřed, jeden krok zpátky," dodal Kasriel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK