Ropa mírně zlevňuje, barel stojí méně než 78 dolarů

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. června (ČTK) - Ceny ropy se dnes na světových trzích vrátily k poklesu, a odevzdaly tak část zisků, které nabraly v pondělí, kdy jim k růstu pomohla obecná euforie po zprávách z Číny. Oslabovaly dnes i další trhy, včetně akciových, na vývoj cen ropy ale podle analytiků bude mít zřejmě výraznější vliv až statistika o stavu zásob.

Kolem 19:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v červenci prodával za zhruba 77,70 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o deset centů. Během dne ale cena klesla až na 76,53 USD. Červencový kontrakt dnes ale končí, cena srpnového se pohybuje kolem 78,50 USD.

"Stabilita na akciových trzích dnes podporovala i ropu," podotkl makléř společnosti MF Global Andy Lebow. Zpočátku podle něj ceny klesaly, protože řada investorů stále vyhodnocovala dopady zpevnění kurzu čínského jüanu na cenu ropy. Čínská centrální banka o víkendu sdělila, že umožní větší pohyb kurzu jüanu, podle analytiků ale bude zpevnění jen pozvolné.

"Ropu ale podporuje i poptávka, která se zvolna zvyšuje, jak jsme viděli v posledních týdnech," dodal Lebow. Dnes pozdě večer zveřejnění statistiku o stavu zásob v amerických skladech soukromá organizace American Petroleum Institute, ve středu pak Úřad pro energetické informace.

Dnes také začala dvoudenní schůzka měnového výboru americké centrální banky. Ve středu oznámí výsledek jednání, očekává se ale, že základní úrok zůstane opět beze změn, tedy na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 78,75 78,82 New York - Nymex WTI červenec 77,66 77,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK