Senát bude řešit odklad zavedení elektronických dálničních vinět

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Pětiletý odklad zavedení elektronických dálničních vinět nebo zmírnění povinnosti výrobců a dovozců automobilů, které jim ukládá zákon o odpadech, bude dnes řešit Senát. Schvalovat by mohl také návrh na usnadnění budování energetických staveb a vodních děl, a to podle stejných pravidel, podle kterých se nyní řídí výstavba silnic a dálnic.

Odklad zavedení elektronických dálničních vinět, které by jinak od příštího roku měly nahradit papírové dálniční známky, autoři senátorského návrhu zdůvodňují nákladností nového systému. Stát, který se musí vypořádávat z následky hospodářské krize, by prý odkladem ročně ušetřil minimálně 1,4 miliardy korun.

Další novelou senátoři navrhují mimo jiné zrušit povinnost výrobců a dovozců automobilů zřídit nejméně jedno sběrné místo pro vraky vozidel v každém obvodu obce s rozšířenou působností. Místo toho pro ně chtějí zavést povinnost zajistit "přiměřeně dostupnou" síť sběrných míst pro vraky. Argumentují tím, že v Česku je nyní přes 500 takových míst, z nich asi 370 funguje.

Třetí ze senátorských předloh má za cíl usnadnit výstavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín, odkládanou stavbu jezů na Labi a budování protipovodnových opatření. Senátoři kvůli tomu chtějí doplnit zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, aby i výstavba plynovodů, elektrického vedení nebo protipovodňové hráze mohly být prohlášeny za stavby ve veřejném zájmu. To by v krajním případě umožnilo vyvlastnění pozemků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK