Gazprom snížil dodávky plynu do Běloruska o 60 procent

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 23. června (ČTK) - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom snížil dodávky suroviny do Běloruska o 60 procent. Ve vysílání ruské televize NTV to dnes řekl šéf Gazpromu Alexej Miller. Evropská unie v úterý večer uvedla, že spor o plyn, který spolu vedou Rusko s Běloruskem, zasáhl Litvu, Polsko a východ Německa. Gazprom ale tvrdí, že tlak plynu na výstupu z Běloruska neklesl.

Jádrem sporu jsou dluhy, které jsou neuhrazeny na obou stranách. Gazprom nejprve obvinil Bělorusko, že nereflektuje na letošní zvýšení cen a platí za plyn stále loňské ceny. Pak ale přiznal, že Bělorusku dluží za tranzit, a to přibližně stejnou částku, jako Bělorusko jemu.

Státní podnik Gazprom začal dodávky do Běloruska omezovat v pondělí. Nejprve je snížil o 15 procent, v úterý už pokles dosahoval 30 procent. Bělorusko proto v úterý pozastavilo tranzit plynu do zemí Evropské unie, Gazprom ale uvedl, že se dohodl s Ukrajinou a plyn může dodat přes její tranzitní plynovody.

Rusko pohrozilo, že pokud Minsk nevyrovná dluh, sníží mu dodávky až o 85 procent a nechá do Běloruska téct pouze technické minimum. Dluh Běloruska údajně dosahuje asi 192 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK