Největší světový výrobce chemikálií BASF koupí konkurenta Cognis

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 23. června (ČTK) - Největší světový výrobce chemikálií BASF se dohodl na převzetí menšího konkurenta Cognis za 3,1 miliardy eur (zhruba 80 miliard korun). Oznámila to dnes firma. Dodala, že transakce bude pravděpodobně dokončena v listopadu.

BASF koupí rivala Cognis od investičních společností Permira a Goldman Sachs Capital Partners. Firma předpokládá, že akvizice podpoří její schopnost odolávat ekonomickým výkyvům. "Rozšiřujeme své portfolio cyklicky odolnými a ziskovými aktivitami a posilujeme svou pozici vedoucí světové chemické společnosti," uvedl generální ředitel BASF Jürgen Hambrecht, který v příštím roce odejde ze své funkce.

BASF se nyní soustředí na chemikálie a plasty pro průmyslová odvětví, jako jsou výroba automobilů a stavebnictví. Oba tyto sektory byly těžce zasaženy světovou hospodářskou krizí. Cognis vyrábí přísady do kosmetiky a čisticích prostředků pro domácnost. Tyto produkty by se měly podle agentury Reuters dobře prodávat prostřednictvím marketingové sítě BASF. Podle analytiků je akvizice dobře načasovanou sázkou na oživení poptávky po spotřebním zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK