Odbory zvažují demonstraci proti záměru zachovat těžební limity

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 23. června (ČTK) - Odbory hnědouhelné společnosti Czech Coal uvažují o demonstraci. Nelíbí se jim, že vznikající vláda chce zachovat těžební limity. Odboráři se obávají se propouštění horníků. O práci může přijít až 8000 lidí. ČTK to dnes řekl odborářský předák Czech Coalu Jaromír Franta.

O svolání protestů odbory podle něj rozhodnou v případě, že zachování limitů bude součástí programového prohlášení vlády.

Odboráři už minulý týden vyzvali lídry jednajících stran, aby prolomení limitů zvážili. "O žádných nátlakových akcích jsme až doteď neuvažovali, ale už jsem informoval hornický svaz a v jeho rámci budeme reagovat. Čekáme, až to rozhodnutí bude oficiální, tedy až vydají vládní prohlášení," řekl dnes ČTK Franta.

Jednou z možností, které odboráři zvažují, je podle něj celohornická demonstrace. "Tím směrem úvahy půjdou. Kdybychom stávkovali někde v dolech, nikdo si toho ani nevšimne," dodal.

Už minulý týden odboráři hovořili o tom, že bez prolomení limitů nezaměstnanost na Mostecku vyskočí ke 30 procentům, nyní je poloviční. Lídrům vládních stran poslali otevřený dopis a požadovali koncepci řešení problému, případně záruky za pracovní místa.

Podle Franty se z limitů stalo ryze politické téma. "Energetická koncepce není dílem odborníků, je to politická diskuse a neštěstí pro celou republiku. Nevím, na co si ti kluci hrajou," řekl Franta. Závěr vyjednávacího týmu byl podle něj dopředu jasný už podle lidí, kteří tam sedí. Severočeští lídři stran TOP 09 a Věcí veřejných si podle něj na tématu těžebních limitů postavili politickou kariéru. "Trošku jsme sázeli jen na pana (Davoda) Vodrážku (ODS), který tam měl něco odehrát," dodal Franta.

Severočeští lídři TOP 09 a Věcí veřejných Jaromír Drábek a Milan Šťovíček nechtěli dohodu vznikající koalice komentovat. Drábek prý čeká na to, až se odpoledne seznámí s oficiálním zněním. Vyjádření Czech Coal ČTK zjišťuje.

Aktivisté v Horním Jiřetíně, kterému hrozil při rozšíření těžby zánik, dohodu nadšeně přivítali. "Je to skvělá zpráva. Zrušení vyvlastňování současně se zachováním limitů je asi největší jistota, kterou nám mohla vznikající vláda dát. I ti největší škarohlídi se snad konečně přestanou bát, že za pár let přijdou uhlobaroni a jejich domy jim seberou. Ještě si raději počkáme na zveřejnění přesného znění včerejší dohody, a pak to pořádně oslavíme," uvedl Ondřej Hogen ze jiřetínského sdružení Kořeny, které bojuje proti prolomení limitů.

Územní limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly přijaty už v roce 1991. Rozdělily uhelná ložiska na oblasti, kam těžaři v budoucnu smějí a kam ne, především kvůli ekologickým dopadům a možnému bourání obcí. Kdyby limity padly, těžební oblast by se mimo jiné posunula jen pár set metrů od Litvínova a srovnala by se zemí Horní Jiřetín. Bez rozšíření těžby na jeho území by důl ČSA ze skupiny Czech Coal zřejmě přestal těžit v roce 2021, nový revír by mu prodloužil životnost o dalších 47 let.

Na zachování těžebních limitů hnědého uhlí se v úterý dohodli zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, které se chtějí domluvit na společné vládě. Uzavřeli tak první ze sedmi programových kapitol věnované ekologii a zemědělství. Ta byla považována za nejjednodušší.

"Připravíme státní energetickou koncepci a novou surovinovou politiku, s tím, že koalice zachová územní limity těžby hnědého uhlí a zohlední to také v nové energetické a surovinové koncepci," řekl novinářům po jednání předseda ODS Petr Nečas. Lídr Věcí veřejných Radek John doplnil, že vláda zajistí, aby nebylo možné v zájmu těžby vyvlastňovat soukromý majetek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK