DATA V KOSTCE 1-ČNB drží sazby, repo sazba zůstává na 0,75 pct

23.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 23.června (Reuters) - Česká národní banka (ČNB) ve středu ponechala úrokové sazby beze změny. Klíčová dvoutýdenní repo sazba tak zůstává...

...na 0,75 procenta, nejníž v novodobé historii ČNB.

Takové rozhodnutí předpovídalo všech 17 analytiků oslovených v průzkumu Reuters.

REAKCE TRHU

Trhy na oznámení ČNB nereagovaly, neboť ponechání sazeb se všeobecně očekávalo. Koruna <EURCZK=> se obchodovala na 25,725 za euro, a byla tak o 0,2 procenta silnější závěru v úterý.

Dluhopisy a sazby peněžního trhu zůstaly rovněž beze změny.

KOMENTÁŘE

MICHAL BROŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Od minulého zasedání ČNB se řada ukazatelů ve vztahu k předpokladům ČNB vyvíjela spíše ve směru proinflačním, jako například nezaměstnanost, aktuální inflace na straně spotřebitelů i výrobců či kurz koruny."

"Z druhé strany se ovšem zvýšila šance na úspornější rozpočtovou politiku, což je naopak argument, proč sazby ponechat nízko delší časové období."

"Vývoj evropské ekonomiky je pak přetrvávající klíčovou nejistotou."

MARTIN LOBOTKA, ANALYTIK, ČESKÁ SPOŘITELNA

"ČNB dnes dle očekávání ponechala sazby bez změny."

"Důvodem dle nás byla slabá koruna - slabší, než prognóza čekala -, rychlejší růst poptávky domácností v prvním čtvrtletí 2010, výraznější pokles nezaměstnanosti."

"Protiinflačně může působit jedině vyhlídka na fiskální konsolidaci v EMU (eurozóně), ta ale je výrazná hlavně na jihu, což se České republiky moc nedotýká."

SOUVISLOSTI * Diskontní sazba pro úložky komerčních bank u ČNB přes noc klesne na 0,25 procenta a lombardní sazba pro půjčky komerčním bankám na 1,75 procenta. * ČNB naposledy snížila sazby na začátku května, a sice o 25 bazických bodů. * Od posledního měnového zasedání ČNB se neměnily ani úrokové sazby v hlavních světových ekonomikách. * Evropská centrální banka (ECB) na měnovém zasedání 10.června podržela sazby na historickém dně 1,00 procenta. * ČNB ladí měnovou politiku podle výhledu inflace na příštích 12 až 18 měsíců. * Střed inflačního cíle si banka od ledna stanovila na 2,0 procenta a toleruje odchylku o 1 procentní bod v obou směrech. * V květnu ČNB uvedla, že čeká zpomalení meziroční inflace ve druhém čtvrtletí 2011 na 1,8 procenta, kde setrvá i o tři měsíce později. Tisková konference k rozhodnutí bankovní rady, poslední za přítomnosti odstupujícího guvernéra Tůmy, začne ve 14:00. * O sazbách rozhodovalo všech sedm členů bankovní rady.

ZAHRANIČNÍ ÚROKY * V Evropě jsou nižší sazby ve Švýcarsku a Švédsku (shodně 0,25 procenta) a ve Velké Británii (0,5 procenta). * Ze světových vyspělých zemích mají nižší úroky než v Česku v USA (0,0 až 0,25 procenta), Japonsku (0,10 procenta) a v Kanadě (0,5 procenta). * Maďarská centrální banka ponechala 21.června hlavní úrokovou sazbu na rekordním dně 5,25 procenta. * Polská centrální banka rozhodne o sazbách 30.června, analytici čekají jejich setrvání na 3,50 procenta.

PRO PŘEDPOVĚDI ANALYTIKŮ KLIKNĚTE NA <CZ/ECON19>

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK