Ford vyzval ke snížení kapacit pro výrobu aut v Evropě

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bilbao 23. června (ČTK) - Evropský automobilový průmysl musí snížit své výrobní kapacity. Uvedl to dnes podle agentury Reuters šéf evropské divize americké automobilky Ford Motor John Fleming. Dodal, že problémy s nadbytečnými výrobními kapacitami v Evropě se zhoršily po příchodu hospodářské krize.

Odhaduje se, že zhruba 35 procent kapacit pro výrobu automobilů v Evropě je nadbytečných. Proti uzavírání automobilových továren a snižování počtu zaměstnanců v odvětví však bojují odborové svazy i vlády, napsala agentura Reuters.

Během hospodářské krize se podle Fleminga nadbytečné kapacity zvýšily, ačkoli mnozí považovali krizi za příležitost k jejich snížení. "Nadbytečná kapacita je hlavním faktorem vedoucím k současnému silnému a agresivnímu zlevňování, které vidíme na trhu," řekl Fleming. "To není udržitelná cesta, jak řídit toto odvětví," dodal.

Fleming rovněž potvrdil prognózu Fordu, že celkový prodej automobilů v Evropě v letošním roce dosáhne 14 až 15 milionů vozů. V loňském roce se prodej aut v Evropě podle sdružení ACEA snížil o 1,6 procenta na 14,48 milionu vozů.

Šéf italské automobilky Fiat Sergio Marchionne již začátkem roku uvedl, že světový automobilový průmysl musí pro své přežití snížit výrobní kapacitu, a to zejména v Evropě. Dodal, že světové automobilky jsou schopny vyrobit 94 milionů osobních a nákladních vozů ročně, což je o 30 milionů více, než dokážou prodat.

pmh vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK