Nejvyšší soud v USA se postavil na stranu bývalého šéfa Enronu

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. června (ČTK) - Nejvyšší soud ve USA se postavil na stranu bývalého šéfa energetické skupiny Enron Jeffreyho Skillinga. Ten je u soudu kvůli své roli v kolapsu energetického gigantu z roku 2001, kdy tisíce lidí přišly o práci a miliardy dolarů. Soud dnes uvedl, že federální zákon proti zpronevěře, na který se s oblibou odvolávají prokurátoři, se dá v případě Skillinga použít jen omezeně.

Soudkyně Ruth Baderová Ginsburgová ale dodala, že podle jejího a většinového názoru tento verdikt neznamená, že by se Skillingovo usvědčení muselo rušit.

Soud zároveň zamítl Skillingovu stížnost, že se mu v Houstonu nedostalo spravedlivého procesu, když se v sídelním městě podniku zvedla hlasitá vlna veřejné kritiky a protestů.

Nejvyšší soud se postavil také na stranu bývalého mediálního magnáta Conrada Blacka a zrušil rozhodnutí federálního odvolacího soudu, kterým se potvrzovalo Blackovo usvědčení. Stejně jako ve Skillingově případě nechali soudci konečné rozhodnutí odvolacímu soudu, napsala agentura AP.

Skilling byl v roce 2006 usvědčen v 19 bodech z komplotu a podvodu. Soudci Nejvyššího soudu rozhodli, že přezkoumají nález odvolacího soudu, který Skillingovo usvědčení potvrdil. Podle manažerových právníků prokuratura použila k usvědčení špatnou právní klauzuli. Porota navíc byla podle jejich vyjádření vůči Skillingovi zaujatá.

Státní zástupci se podle Skillingových právníků nesprávně opřeli o právní formulaci "poctivých služeb", podle níž jsou zaměstnanci povinni poskytovat služby poctivě a neřadit své zájmy před zájmy podniku. Advokáti Skillinga říkají, že jejich klient tuto podmínku neporušil, protože vůči svému zaměstnavateli nebyl nepoctivý a vždy jednal v zájmu Enronu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK